- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија би могла да укине ограничења за распоређивање ракета средњег и кратког домета

© Sputnik / Наталија Селиверстова / Уђи у базу фотографијаМИП Русије
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2023
Пратите нас
Због поступака САД и њихових западних савезника више нема разлога да Русија остане при једностраном мораторијуму на распоређивање ракета средњег и кратког домета, али још нису донете никакве политичке одлуке у вези тога, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

„Председник Русије је увео једнострани мораторијум, али то није наишло на одговарајући одзив САД и њихових западних сателита. Видимо практичне акције које ће, по мом мишљењу, неизбежно довести до тога да се у Европи и Азијско-пацифичком региону појаве средства наоружања ликвидацији ракета средњег и кратког домета. Сходно томе, нема разлога да останемо при нашем мораторијуму. Ипак, за сада нису донете никакве политичке одлуке у вези тога“, рекао је Рјабков.

Рјабков је додао да Москва не види изгледе за побољшање односа са америчком страном док Вашингтон не промени своју политику.
„Док не дођу себи и не почну да мењају своју политику у том правцу, мислим да неће бити неких изгледа (за побољшање односа)“, рекао је Рјабков.
Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета је престао да важи 2. августа 2019. године. Руски лидер Владимир Путин је изјавио да је Москва спремна да не распоређује ракете 9М729 на европском делу земље, али уз реципрочне кораке НАТО-а. Такође је предложио Алијанси да се тестирају системи „Еџис ашор“ са лансерима Мк-41 у базама у Европи и 9М729 у објектима у Калињинграду.
Тестирање интерконтиненталне балистичке ракете „Минутмен“ - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2023
РУСИЈА
Москва: Америка ће пре или касније тестирати нове нуклеарне бојеве главе
Бела кућа  у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2023
Специјална операција у Украјини
Бела кућа: Имамо средстава за војну помоћ Кијеву за још неколико недеља
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала