- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Тестиран нови руски панцир: Бољи од америчког, успешно штити од НАТО метака

© Sputnik / РИА НовостиРуски војник током специјалне војне операције у Украјини
Руски војник током специјалне војне операције у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2023
Пратите нас
Руски панцир „Оберег“, који се користи у зони специјалне војне операције, током тестирања је пружио заштиту од снажног снајперског метка „лапуа магнум“ НАТО калибра, док амерички панцир, који користи украјинска војска, није издржао метак из аутоматске пушке „Калашњиков“, објавила је руска државна корпорација „Ростех“.
„Ростех“ је упоредо тестирао три панцира: јефтиног панцира из једне источне земље, новог руског панцира „Оберег“ и трофејног америчког, који користи украјинска војска. Сви панцири имају класу заштите Бр5.
Руски „Оберег“ је једини издржао гађање из различитих врста муниције, укључујући калибре 7,62 × 39, 7,62 × 54 и 8,6 × 70 милиметара.
Како је рекао директор компаније „Октава“ (део „Ростеха“) Павел Павленко, државна тестирања прслука не предвиђају гађање мецима калибра 8,6 × 70 милиметара, али је „Оберег“ прошао и то испитивање – метак није пробио плочу.
Најјефтинији панцир из источне земље такође је издржао удар метка поменутог калибра, али на полеђини плоче се створило велико удубљење које би нанело човеку повреде опасне по живот.

Амерички модел је показао најмању издржљивост – лако га је пробио стандардни метак калибра 7,62 × 39 милиметара из аутомата „Калашњиков“.

Плоча руског панцира „Оберег“ направљена је од подлоге од полиетилена ултра-високе молекуларне тежине, керамичке плоче, кевлара и још једног додатног слоја који смањује расипање фрагмената и ствара изолацију од влаге.
„Оберег“ је тежак 11,5 килограма, што је добар показатељ за панцире исте класе. Прслук пружа заштиту на површини од преко 50 квадратних дециметара. Тренутно „Ростех“ ради на смањењу тежине заштитног прслука на приближно 10-10,5 килограма.
Тржишна вредност „Оберега“ је 115.000 рубаља (око 1.100 евра). Поређења ради, амерички модели који не могу да издрже метак из „Калашњикова“, коштају преко 200.000 рубаља (преко 2.000 евра).
Систем Искандер у акцији у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2023
РУСИЈА
Руска војна индустрија ради 24 часа: Производња повећана и десет пута
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала