Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Ево зашто је Вашингтон тражио од Београда повлачење војске са административне линије са КиМ

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић  - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да сматра да је захтев из Вашингтона да Београд повуче војску са административне линије са КиМ дошао зато што Србија први пут на административну линију није довела уобичајено наоружање, већ софистицирано, којим је Војска Србије озбиљно оснажена.
Он је поручио да они који мисле да је Србија планирала синхронизовано са дешавањима код Бањске да уђе и заузме север, ништа не знају.
"Схватио сам о чему се ради, није то био толики број људи, био је нешто већи, али не забрињавајући, максимално смо имали 8.400 војника, пре годину дана имали смо 14.000 и тада нам ништа нису рекли, по споразуму из 2001. имамо слободан приступ без рестрикција копненој зони без обзира на опрему и наоружање", рекао је Вучић.
Председник Србије је то рекао гостујући на тв Хепи на подсећање водитеља да је у управо завршеном интервјуу за Си-Ен-Ен прво питање било оно шта је амерички државни секретар Ентони Блинкен од њега тражио након дешавања у Бањској.
"Мислим да је неке људе тамо, не могу да кажем да је једна мала земља некога уплашила, али помало забринула, то што смо први пут донели нека од софистицираног наоружања. Нисмо доводили оно што уобичајено радимо, неколико тенкова и возила, него нека софистицирана оружја, а Србија је озбиљно оснажена, то мислим да је био разлог", рекао је Вучић.
Председник је нагласио да је Србија одмах покушала да их разувери.
"То смо учили не зато што се било кога плашимо или што било ко има право да се меша у оно што радимо у оквиру наших надлежности, већ зато што нам није потребна таква тензија која ничему не служи, а опет у сваком тренутку можемо своју административну линију и виталне интересе да остварујемо", рекао је Вучић.
Председник је нагласио да није схватио о чему је била реч, али да је могуће да су поверовали да је био план да синхронизовано уђемо и заузмео север.
"Што бисмо то радили. Да вам откријемо - наши планови, а увек морате да имате планове за све где вас неко напада, и где и како одговарате, изненадили бисте се - наш први одговор није север Косова. Просто неки људи мисле да нешто знају, а ништа не знају и објашњавају нам како су били већи планови са 30 људи", рекао је он.
У вези са актуелном ситуацијом на Косову и Метохији погледајте емисију "Свет са Спутњиком":
Тзв. косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2023
СРБИЈА
Вучић о ситуацији на КиМ: Крив сам јер сам пре годину дана веровао ЕУ и САД да ће испунити обећано
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала