- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Чланови српске организације „Канвас“ спроводе „обуку“ у Грузији

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаЗастава Грузије
Застава Грузије - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2023
Пратите нас
Чланови српске организације „Канвас“ (Центар за примењене ненасилне акције и стратегије) стигли су у Грузију на позив Америчке агенције за међународни развој (USAID) и одржали обуку за младе на тему организације грађанских немира, саопштила је Служба државне безбедности Грузије.
Према подацима истраге, држављани Србије – Синиша Сикман, Јелена Стојшић и Слободан Ђиновић – допутовали су у Грузију 25. септембра.
У саопштењу се наводи да се они доводе у везу са револуционарним догађајима у Грузији из 2003. године, а у различитим периодима били су повезани са сличним процесима у Србији, Украјини и другим земљама, преноси грузијски Спутњик.

Према наводима Служба државне безбедности Грузије, поменута лица су руководиоци организације „Канвас“, а Сикман и Ђиновић су и некадашњи чланови организације „Отпор“, пандана грузијској организација „Кмара“ – студентски покрет који је 2003. имао важну улогу у „револуцији ружа“.

У саопштењу се наводи да се за обуку омладинских група за револуционарни сценарио, предвиђен за октобар-децембар ове године, користи организација „Канвас“ чији је темељ покрет „Отпор“.
Званичан разлог за њихов долазак у Грузију било је одржавање обука за културне групе у области „стратешке ненасилне борбе“, али је истрага показала да то није био и једини њихов циљ.
Као доказ, Служба државне безбедности Грузије објавила је снимке на којима се види како протичу ти „тренинзи“.
„Протести сами по себи не значе ништа. Они треба да буду део нечег већег, морају бити искомбиновани са другим стварима, мора се корак по корак осмислити шта и после чега ће се радити. После људског ланца, петиција, протеста, скупова, концерата. У том случају сте ви у нападу и они одговарају на ваше поступке. У противном ви одговарате на поступке власти. Ово што вам причам, већ сам говорио Молдавцима, Египћанима, Украјинцима и они су успели да испланирају револуцију“, говорио један од њих на том видео-снимку.
Према наводима Службе државне безбедности, у периоду 26-29. септембра у једном од хотела у Тбилисију поновну обуку су пролазили представници невладиних организација и грађански активисти, конкретно један од већих покрета који треба да има пресудну улогу у припреми и реализацији процеса свргавања власти силом.
Грузија - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2023
СВЕТ
Амерички удар на „непослушну“ Грузију: Спремају државни удар по узору на Мајдан – уплетени и Срби
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала