- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Драма у Италији: Супервулкан прети, спрема се план за евакуацију стотина хиљада људи /видео/

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Norbert Nagel / Супервулкан Флегрејска поља у Италији
Супервулкан Флегрејска поља у Италији - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2023
Пратите нас
Стотине малих потреса погодило је густо насељено вулканско подручје западно од италијанског града Напуља последњих недеља, због чега је влада припремила планове за масовну евакуацију.
У последњем од дугог низа потреса, земљотрес јачине четири степена Рихтерове скале погодио је у понедељак регион Флегрејских поља, а осетио се и у Риму.
Стручњаци италијанског Националног института за геофизику и вулканологију (ИНГВ) упозорили су власти и становнике да би потреси могли да се интензивирају у блиској будућности како се сеизмичка активност настави, али су такође појаснили да интензитет подрхтавања не значи повећан или непосредан ризик од нове ерупције.
„Сеизмичка активност се интензивирала месецима. Приметили смо преко 3.000 потреса од почетка 2023. године, али само њих 65 било је снажније од 2 степена“, рекао је истраживач ИНГВ Ђанфилипо Де Астис.
Министар цивилне заштите Нело Мусумеци рекао је данас да је влада убрзала израду „планова за евакуацију у случају ванредне ситуације“, о којима би требало да се расправља на следећој седници владе.
Према постојећим плановима евакуације, када се достигне ниво узбуне, стотине хиљада људи који живе у најопаснијим подручјима биће пребачени у друге италијанске регионе.
Ризик од вулканске ерупције у читавом региону Јужне Кампање, укључујући Напуљ, утицао би на око три милиона људи, који се налазе на подручју од око 15-20 километара од могуће ерупције.
„Нема сумње да планове треба ажурирати, али то је сложено питање. Сигурно, путеви за евакуацију морају бити проширени како би се омогућило да људи брже напусте подручје“, рекао је Де Астис. Он је упозорио да су „психолошки фактори“ далеко непредвидивији, преноси АП.
„Имамо искуства од раније са ерупцијама, где су грађани одбијали да напусте своје домове и радије су остајали и умирали. Шта тачно учинити у том случају?“, рекао је Де Астис.
Флегрејска поља, на италијанском позната као Кампи Флегреи, сматрају се супервулканом и састоји се од 24 кратера, од којих је већина под водом Тиренског мора. У римској митологији, Кампи Флегреи сматрали су се домом бога Вулкана, бога ватре и њене разорне моћи.
Ерупција вулкана Килауеа на Хавајима - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2023
СВЕТ
Земљотреси погодили супервулкан код Напуља: Експлозија у пуној снази могла би да убије милионе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала