Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Гренел: Потребна транспарентна истрага, САД да пошаљу изасланика

© AP Photo / John LocherРичард Гренел, саветник Доналда Трампа
Ричард Гренел, саветник Доналда Трампа - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2023
Пратите нас
Специјални изасланик САД за Западни Балкан некадашњег америчког председника Доналда Трампа захтева пуну истрагу и обдукцију у вези инцидента у Бањској 24. септембра.
Гренел је у интервјуу за Сири телевизију позвао Белу кућу да пошаље специјалног изасланика да „прати актуелну ситуацију између Косова и Србије“, преноси Косово онлајн.
„Желим да разумем сваки детаљ и зато је неопходна транспарентна истрага. Влада Србије мора да назначи када је добила обавештење о нападу. Оно што ме такође брине су људи на Косову који раде у полицији и које је Курти поставио на ову позицију. Желимо да знамо шта су они знали, шта им је речено и сада након смрти морамо да урадимо истрагу. Морамо да имамо снимак и да све пажљиво погледамо. Не само неки мали исечци видео записа јер се чини да су то делови ситуације", објаснио је Гренел.
Он је истакао да жели независну истрагу.
"Знате да мора постојати трећа страна да уради ове аутопсије. Не можемо имати само једну страну која пружа информације и да свако верује тој страни. То је улога САД или ЕУ, али неко од њих мора одмах да интервенише и започне истрагу. Брине ме што Европљани много причају, али се не понашају у складу с тим. У овим тренуцима САД треба да интервенишу, а када то ураде, одмах предузимају мере", додао је Гренел.
Рекао је и да је забринут што НАТО „повећава број војника на Косову“.
"Када је Трамп био председник разговарали смо о смањењу броја војника", указао је Гренел.
У вези са актуелном ситуацијом на Косову и Метохији погледајте емисију "Свет са Спутњиком":
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала