- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Рад самоходних топова 2С7 „Пион“ у зони специјалне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Руске снаге пресреле украјинску ракету „нептун“ код Крима

Пратите нас
Наставља се руска специјална војна операција у Украјини. Украјинске снаге гранатирале Брјанску област касетном муницијом, жртава нема. Руска војска спречила офанзивна дејства украјинских снага на јужнодоњецком правцу. САД најављују нови пакет помоћи Украјини.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:42 03.10.2023
Вашингтон наставља да се бави пакетима војне помоћи Украјини, за сада ће се они и даље слати уобичајеном фреквенцијом, отприлике једном у две недеље, саопштила је заменица портпарола Пентагона Сабрина Синг на редовној конференцији за новинаре.
Она је додала да Пентагон за сада нема шта да објави о могућностима испорука Кијеву тактичких ракета „АТАЦМС“.
21:17 03.10.2023
Сједињене Америчке Државе сматрају да је Украјини остало шест до осам недеља да настави са покушајима контраофанзиве пре него што се временски услови погоршају, изјавио је координатор за стратешке комуникације Беле куће Џон Кирби.
Кирби је додао да хладноћа која се приближава наглашава потребу да Конгрес брзо подржи издвајање додатног новца Вашингтона за помоћ Украјини.
20:32 03.10.2023
Руски ПВО системи оборили су две ракете и украјински дрон изнад Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
Губернатор Белгородске области Вјачеслав Гадков касније је прецизирао да су изнад Грајворонског градског округа оборена три ваздушна циља. Према прелиминарним информацијама, у нападу није било жртава, а од пада фрагмената оштећено је 12 приватних кућа.
20:12 03.10.2023
Америчка администрација има средства да настави да са подршком Украјине за два месеца, саопштио је координатор за стратешке комуникације Беле куће Џон Кирби на конференцији за медије.
„С обзиром на темпо којим пружамо помоћ, може се рећи да се ради о пар месеци“, рекао је Кирби, одговарајући на питање колико дуго ће Вашингтон моћи да настави да подржава Кијев у тренутној ситуацији са буџетском кризом.
Он је нагласио да рокови „зависе од ситуације на бојном пољу, величине пакета помоћи и онога што је Украјини потребно“.
20:09 03.10.2023
Руске снаге су 3. октобра око 20.30 пресекле покушај кијевског режима да изведе терористички напад противбродском ракетом „нептун“ на објекте на територији Русије, саопштило је Министарство одбране Русије.
Дежурни ПВО системи открили су и уништили украјинску ракету изнад северозападног дела Црног мора код обале Кримског полуострва.
19:58 03.10.2023
Ваздушна опасност проглашена је вечерас у Севастопољу, објавио је на свом Телеграм каналу губернатор Михаил Развожајев.
19:33 03.10.2023
Украјинске снаге су током дана на територију ДНР испалиле 96 комада муниције различитог калибра, саопштио је шеф републике Денис Пушилин.
Он је прецизирао да су украјинске снаге примењивале ракетну артиљерију калибра 122 милиметра и топовску артиљерију калибра 152 и 155 милиметара.
18:14 03.10.2023
Председник Пољске Анджеј Дуда подсетио је Кијев да једини ауто-пут који из Западне Европе иде у Украјину пролази кроз Пољску.
„Желим веома снажно да истакнем да смо ми апсолутно кључна земља за будућност када је у питању подршка Украјини. Једини ауто-пут који иде од Западне Европе до Украјине иде преко Пољске. То је ауто-пут А4 и сви то добро знају“, рекао је Дуда.
„Најквалитетније пруге пролазе кроз Пољску, аеродром светске класе у Жешову, близу пољско-украјинске границе, данас је ваздушна веза са Украјином“, додао је он.
Истовремено, пољски председник је рекао да његова земља не одбија да подржи Украјину.
„Пољска овде игра апсолутно кључну улогу. Подржавали смо Украјину, подржаваћемо је и то ћемо чинити мирно и доследно у складу са нашим савезничким обавезама“, рекао је он.
Дуда је додао да је у уторак учествовао у телефонској конференцији о Украјини, која је одржана на иницијативу америчког председника Џозефа Бајдена. На конференцију су позвани лидери земаља Г7, лидери ЕУ, а присуствовао је и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.
У последње време пољско-украјински односи су се знатно закомпликовали због ембарга на украјинско жито. Раније је заменик министра економије и трговине Украјине Тарас Качка рекао да ће та земља увести ембарго на низ пољских пољопривредних производа као одговор на продужење једностране забране увоза украјинског жита.
16:54 03.10.2023
16:23 03.10.2023
Бивши немачки канцелар Герхард Шредер седео је на прослави годишњице уједињења Немачке у Хамбургу одвојено од садашњег канцелара Олфа Шолца и председника Франк-Валтер Штајмајера, а „Билд“ пише да су разлог за то његове везе са Русијом.
Како се наводи у чланку, Шредер је позван на прославу као бивши канцелар и имајући у виду тај статус организатори нису могли да га ставе у задње редове.
Међутим, нико од садашњих руководилаца државом није желео да се нађе у истом кадру са њим, страхујући због штете по сопствени имиџ, па је тако Шредер добио место на крају другог реда.
16:06 03.10.2023
Руски војници открили су неексплодирану гранату стране производње дуж руте посматрача Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) током њихове ротације у Запорошкој нуклеарној електрани, саопштило је Министарство одбране Русије.
У саопштењу се наводи да је граната заостала након нових систематских гранатирања са украјинске стране у непосредној близини Запорошке нуклеарке.
Упркос томе, руски војници „осигурали су безбедан пролазак посматрача мисије и њихов превоз до станице“.
Према информацијама Министарства, да би се безбедно извршила ротација мисије на рути од назначеног прелаза – срушеног моста код Каменског – од 6 до 19 часова проглашен је прекид ватре, кога се строго придржавала руска војска.
15:48 03.10.2023
Руска ПВО је оборила око 16,05 украјински дрон изнад Белгородске области, саопштило је Министарство одбране.
15:47 03.10.2023
Ако украјинска војска не постигне значајније резултате током јесење контраофанзиве мировни споразум биће закључен по условима који иду у прилог Москви, пише портал „Хил“.
Како се наводи, војна и финансијска помоћ Кијеву све више почиње да зависи од резултата избора у западним земљама, а актуелну помоћ не треба узимати здраво за готово, јер нема гаранција да ће се она наставити у будућности.

„Ако подршка Украјини буде ослабила током 2024. Москва може да издејствује до мирног решавања сукоба. Међународна заједница могла би да изврши притисак на Украјинце да почну преговоре и потпишу споразум повољан по Русију… Узимајући све то у обзир, Украјина мора да добије рат против Русије током ове године“, закључује се у чланку.

15:41 03.10.2023
Амерички Стејт департмент је током лета упутио дипломатску ноту Кијеву о неопходности да се спроведу антикорупцијске реформе како би та земља добила финансијску подршку, објавила је ТВ Си-Ен-Ен позивајући се на изворе.
У ноти је указано да је потребно да се спроведу реформе у оквиру програма ММФ.
У последњих неколико недеља Кијеву је више пута напоменуто да ће економска помоћ САД бити условљена успесима Кијева на пољу реформи институција.
15:25 03.10.2023
Руски ПВО системи оборили су око 15 часова украјински дрон авионског типа изнад Брјанске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
14:39 03.10.2023
Главно с брифинга Министарства одбране Русије:
Руска војска одбила је три напада украјинских снага на краснолиманском правцу, ликвидиравши до 65 војника, саопштено је из Министарства одбране Русије.
На запорошком правцу руска војска је извела нападе на украјинске снаге на подручју Работина, ликвидрано је до 90 војника и уништена су два оклопна транспортера.
У правцу Купјанска током протеклог дана је ликвидирано до 60 украјинских војника, уништена су и два тенка, док су губици украјинских снага на јужнодоњецком правцу били више од 120 војника.
На херсонском правцу је ликцвидирано до 45 војника.
На територији фабрике тенкова у Харкову погођени су објекти за ремонт и обнову оклопне технике оружаних снага Украјине.
Код Павлограда у Дњепропетровској области уништени су објекти за производњу чврстог ракетног горива и експлозивних супстанци.
Руски системи ПВО су током протекла 24 сата оборили 58 украјинских дронова и два пројектила из вишецевних ракетних бацача „хајмарс“.
11:39 03.10.2023
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2023
Специјална операција у Украјини
Шојгу: Нема додатне мобилизације, украјинске снаге знатно ослабљене
10:49 03.10.2023
Медији: Велика Британија остала без залиха за војну помоћ Кијеву
Велика Британија је већ предала Кијеву све наоружање које је могла да обезбеди, пише лист „Телеграф“ позивајући се на неименованог високорангираног војног чиновника.
„Дали смо већ онолико колико можемо себи да дозволимо... Наставићемо да испоручујемо технику за Украјину, али сада су им потребне ствари као што су ПВО средства и артиљеријска муниција, а то више немамо“, навео је извор.
Како пише „Телеграф“, према мишљењу извора, друге земље би требало да преузму на себе веће обавезе када је реч о војној помоћи Украјини.
10:33 03.10.2023
Конвој америчких тенкова М2А3 Бредли на полигону Графенвер у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2023
РУСИЈА
Немачка ће распоредити 4.000 војника у близини Калињинграда
10:31 03.10.2023
ПВО оборила неколико циљева изнад Белгородске области Русије
Противваздухопловна одбрана је оборила неколико циљева у Грајвороновском округу Белгородске области Русије, жртава и материјалне штете, према првим информацијама, нема, саопштио је губернатор тог региона Вјачеслав Гладков.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала