- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Западни медији: Европске земље решавају своје демографске проблеме уз помоћ Кијева

© Sputnik / Сергей Пивоваров / Уђи у базу фотографијаИзбеглице из Украјине стижу у Русију
Избеглице из Украјине стижу у Русију - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2023
Пратите нас
Земље које примају избеглице из Украјине могле би покушати да их искористе за решавање својих демографских проблема, што би могло да постане извор напетости између Кијева и његових савезника, пише француски лист „Монд“.
Како је рекао директор за истраживања на Француском институту за демографију Ален Блум, емиграција жена је алармантан проблем за Украјину.
„Скоро 80 одсто избеглица чине жене и деца, с тим што су деца близу узраста за регрутовање. Мајке, по правилу, желе да их заштите, што ће додатно повећати дефицит људи који би могли да буду позвани у војску у наредне три године“, рекао је професор.
Истовремено, социолог са Универзитета Париз Нантер Јулија Шукан истакла је да се украјинска деца интегришу у образовне системе земаља у које стигну и њихове мајке ће, највероватније, остати са њима.
Како пише „Монд“, неке земље које примају Украјинце вероватно ће покушати да их задрже и тако реше сопствене демографске проблеме.
„То може постати извор напетости између Кијева и његових европских савезника“, наводи се у чланку.
Притом, демограф са Института за демографију и друштвена истраживања Националне академије наука Украјине Александар Гладун изјавио је да по том питању Украјина треба да понуди „пристојне послератне услове, усвајајући европски модел демографског и економског развоја и водећи атрактивну миграциону политику“.
Он је додао да је за три деценије независности Украјина већ изгубила 10 милиона људи, „што је веома велика стопа пада“.
Раније је шефица украјинске миграционе службе Наталија Науменко изјавила да украјинске власти траже од ЕУ да не праве програме за интеграцију Украјинаца у земљама домаћинима, јер их Кијев не сматра избеглицама него људима који су били принуђени да оду.
Европска комисија је претходно саопштила да је на територију ЕУ у оквиру механизама привремене заштите украјинских избеглица стигло 16 милиона Украјинаца, 11 милиона се потом вратило у отаџбину, милион је отишло у САД, Велику Британију и Канаду, док су четири милиона остала у ЕУ.
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2023
РУСИЈА
ЕКСКЛУЗИВНО Захарова за Спутњик: Чудовиште које је створио Запад већ показује зубе – добићете своје
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала