- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Зоран Марјановић пуштен на слободу: Апелациони суд укинуо притвор

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICЗоран Марјановић
Зоран Марјановић - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2023
Пратите нас
Апелациони суд у Београду укинуо је притвор Зорану Марјановићу осуђеном за убиство супруге Јелене Марјановић.
Апелациони суд одредио је да се Зоран Марјановић одмах пусти на слободу, саопштено је из тог суда.
Подсетимо, Виши суд у Београду је 22. јула прошле године осудио Марјановића због кривичног дела тешко убиство на максималну казну затвора од 40 година, када му је поново одређен притвор. Како је образложено у пресуди, он је првостепено осуђен јер је на свиреп и подмукао начин убио супругу Јелену Марјановић 2. априла 2016. године на насипу у Борчи.
Његови адвокати поднели су жалбу на одређивање притвора, по којој је одлучивао Апелациони суд.
Како се наводи у образложењу одлуке Апелационог суда, „притвор представља најстрожу меру за обезбеђење присуства окривљеног и несметано вођење кривичног поступка, те је обавеза суда да трајање притвора сведе на најкраће неопходно време и да у току целог поступка притвор укине чим престану разлози због којих је одређен“.
„Апелациони суд је имајући у виду да се критични догађај десио 2. априла 2016. године, дакле пре више од седам година, те да је у односу на критични догађај окривљени лишен слободе тек 15. септембра 2017. године и да се у притвору налазио до 12. јула 2018. године када му је исти укинут, а затим да му је поново одређен притвор по објављивању неправноснажне пресуде којом је оглашен кривим због кривичног дела тешко убиство и осуђен на казну затвора у трајању од 40 година, то, и поред значајног интересовања о овом кривично – правном догађају, о којем је неспорно писао велики број штампаних и електронских медија и о којем је јавност била обавештена, чињенице и околности које се односе на сам начин извршења дела и тежину последице истог протеком времена од извршења су изгубиле на интензитету и значају да би исте у овој фази поступка довеле до узнемирења јавности која може угрозити несметано и правично вођење овог кривичног поступка“, наводи се у образложењу одлуке којом је усвојена жалба Марјановићевих бранилаца.
Марјановићеви браниоци поднели су жалбу и на првостепену пресуду којом је осуђен на 40 година затвора.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала