Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Сенат потврдио: Некадашњи саветник Клинтона и Олбрајтове постао главни за Европу и нови шеф Ескобара

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteЗграда америчког Конгреса у Вашингтону
Зграда америчког Конгреса у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2023
Пратите нас
Амерички Сенат потврдио је именовање Џејмса О’ Брајена за помоћника државног секретара за Европу и Евроазију.
За именовање Обрајена гласало је 67 сенатора, док је против био 31 сенатор.
О’Брајан ће на месту помоћника државног секретара за Европу и Евроазију заменити Јури Ким, некадашњу амбасадорку САД у Албанији, која је од 10. јула у статусу вршилац дужности.
Помоћник државног секретара за Европу и Евроазију је позиција у Стејт департменту која води Канцеларију за Европу и Евроазијске послове задужена за имплементацију спољне политике САД у тим регионима.
О’ Брајен, којег је на ту позицију пре пар месеци предложио амерички председник Џозеф Бајден, биће надређен изасланику САД за Западни Балкан Габријелу Ескобару.
Иначе, он је био виши саветник бившег америчког председника Била Килнотона и бивше државне секретарке САД Медлин Олбрајт, као први заменик директора за планирање политика и председнички изасланик за Балкан.
О брајен је био део америчке делегације током преговора Косова и Србије у Рамбујеу 1999.
Такође је био укључен у проналажење решења за окончање рата у БиХ и помогао у формулисању Дејтонског споразума из 1995. Године.
Предводио је подршку САД Међународном кривичном суду за бившу Југославију са седиштем у Хагу, који је помогао привођење правди одговорних за ратне и злочине против човечности.
Водио је велики програм санкција и давао савете о низу питања, укључујуц́и мировне преговоре у Европи, научне и еколошке споразуме, постсовјетску транзицију Русије и Украјине и иницијативе за истрагу и кривично гоњење особа одговорних за ратне злочине.
Као први председнички изасланик за питања талаца од 2015. до 2017. помогао је у успостављању канцеларије и радио на безбедном повратку стотину америчких држављана.
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2023
СВЕТ
Амерички специјалац за Дејтон и Рамбује постаје главни за Европу и нови Ескобаров шеф
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала