- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички специјалац за Дејтон и Рамбује постаје главни за Европу и нови Ескобаров шеф

© AP Photo / Patrick SemanskyБела кућа у Вашингтону
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2023
Пратите нас
Џејмс О`Брајен, досадашњи шеф америчког комитета за спровођење санкција, предложен је за помоћника државног секретара за Европу.
Администрација америчког председника Џозефа Бајдена намерава да на кључно место у Стејт департменту за европска питања постави О`Брајена, а тај предлог чека потврду Сената.
Искусни амерички дипломата посебно је занимљив балканским народима, будући да је учествовао у спровођењу политике САД на овим просторима деведесетих и почетком двехиљадитих година као специјални изасланик те државе за Балкан. Осим тога, он ће овим именовањем постати надређени Габријелу Ескобару, садашњем изасланику САД за Западни Балкан.
О`Брајен је добро познато лице на Балкану, будући да је био један од кључних америчких играча у креирању Дејтонског споразума, којим је окончан рат у Босни и Херцеговини, а сматра се и аутором једног дела Устава БиХ који је произашао из Дејтона.
Такође, као специјални саветник тадашње државне секретарке САД Мадлен Олбрајт и саветник тадашњег председника Била Клинтона, О`Брајен је био део америчке делегације током преговора у Рамбујеу 1999. године, после којих је уследила НАТО агресија на тадашњу СР Југославију.
Његова ангажман у вези са Балканом није тада завршен, јер је касније био задужен за подршку САД Међународном кривичном суду за бившу Југославију са седиштем у Хагу.
У колико је блиским везама овај амерички дипломата био са Олбрајтовом, познатом по својој „љубави“ према Србима, које је частила придевом „одвратни“, говори и то што је дуго обављао високе функције у њеној тинк-тенк организацији „Олбрајт стоунбриџ груп“.
Вест о кандидатури О`Брајена за помоћника државног секретара за Европу на друштвеним мрежама са радошћу су дочекали утицајни Албанци са Косова, попут Агона Малићија или Ветона Суроија.
Иначе, као шеф канцеларије за спровођење санкција, овај амерички дипломата недавно се „прославио“ претећи приватним компанијама у западним земљама, али и у Кини, Индији и Турској, да ће бити подложне санкцијама ако „помогну“ Русији да избегне западне санкције.
Специјални саветник у Стејт департменту Дерек Шоле - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2023
СРБИЈА
Саслушање у америчком Сенату: Косово нам је савезник, Србију успорава Русија
СРБИЈА
Америка је све знала: Како су Тачи и ОВК од злочинаца постали борци за слободу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала