- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Бугарски стручњак: Због неуспеле контраофанзиве Кијева, присталице све више ускраћују помоћ Украјини

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаУништени тенк украјинске војске у правцу Артјомовска
Уништени тенк украјинске војске у правцу Артјомовска - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2023
Пратите нас
Присталице Украјине почињу да смањују финансирање Кијева, чија се контраофанзива није прославила, а ступање земље у ЕУ прети распаду саме уније“, изјавио је директор бугарске невладине организације „Институт за економију и међународне односе“ и бивши заменик иностраних послова Бугарске Љубомир Кјучуков о расположењу на Западу и изгледима по Брисел.

„Уколико ЕУ не спроведе реформе и Украјина се придружи унији сада, ЕУ ће једноставно доживети пропаст. Украјина је велика пољопривредна земља, а главна тачка буџета ЕУ су кохезиони фондови и пољопривредна политика, што чини две трећине европског буџета. Ми и сада видимо проблеме које је изазвао слободан приступ украјинског жита ЕУ. То значи да ће бити неопходно ревидирати целу политику ЕУ о подршци пољопривреди, целу аграрну политику уније, биће нове прерасподеле средстава, биће потребна нова новчана средства. На то Брисел тренутно није спреман, оценио је стручњак за ТВ „Еуроком“.

Поред тога, према његовим речима, велике земље ЕУ се боје да ће се појавити још једна земља која би била склона да стави вето по узору на Пољску, Мађарску и друге земље.
„Са тог становишта, бојим се да смо поново неискрени са Украјином, као што је било у случају са примањем у НАТО“, додао је он.
Овде долазимо до питања, казао је стручњак, да ли је то победа Кијева, јер контраофанзива, која је била најављена за ову годину и од које се много очекивало, у стварности није дала такве резултате.
Он је додао да предстоји још неколико недеља пре него што је једноставно зауставе временски услови.
Кјучуков је истакао да ће следећи месеци, по његовом мишљењу, определити у ком правцу ће се овај сукоб наставити – да ли ће се наствити у војном правцу или ће бити покушаја да се пронађе неко политичко решење.

„Видимо да бројне земље које подржавају Украјину постају све опрезније. Низ држава почиње да размишља колико ће још трајати сукоб и шта је уопште оствариво у том рату. Чак је и Пољска престала да испоручује оружје, а у САД видимо шта се дешава поводом гласања о буџету. Цена спречавања ризика од 'затварања' америчке администрације било је одбијање помоћи Украјини“, објаснио је стручњак.

Такође, Кјучуков закључује да је на изборима у Словачкој победио Роберт Фицо који се ослања на спољну политику, бранећи тезу да Украјини више не треба помагати оружјем и да треба тежити миру.
У наставку погледајте најновије издање емисије Мој поглед на Русију:
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2023
СВЕТ
Бајден забринут што би Конгрес могао да одбије пружање помоћи Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала