- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

МИП Русије: Запад опасно балансира на ивици директног нуклеарног сукоба

© Sputnik / Maxim BlinovМинистарство иностраних послова Руске Федерације
Министарство иностраних послова Руске Федерације - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2023
Пратите нас
Русија је узнемирена због потенцијалне ескалације услед реализације планова САД да распореде оружје које је било забрањено Споразумом о ликвидацији ракета средњег и малог домета (IRNFT), изјавио је на седници Првог комитета Генералне скупштине Уједињених нација заменик шефа руске делегације Константин Воронцов.
„Запад наставља да подиже улоге, опасно балансирајући на ивици директног оружаног сукоба нуклеарних држава“, оценио је дипломата.
Према његовим речима, не може се искључити негативан развој догађаја поводом споразума о стратешком офанзивном наоружању (СТАРТ-3), који је био обустављен због деструктивне политике Вашингтона.
„Вашингтон је очигледно способан и на друге дестабилизујуће кораке под паролом тежње да нашој земљи нанесе стратешки пораз и тиме обезбеди такозвано двоструко нуклеарно обуздавање Русије и Кине“, нагласио је Воронцов.
Портпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова изјавила је раније да Русија пажљиво мотри на активности САД које се односе на пребацивање у Европу система који су раније забрањени Споразумом о ликвидацији ракета средњег и малог домета.

Идеје о хитној и потпуној забрани нуклеарног оружја – контрапродуктивне

Воронцов је такође истакао да су идеје о хитној и потпуној забрани нуклеарног оружја контрапродуктивне, те да се прогрес у нуклеарном разоружању може постићи само смањењем потенцијала сукоба међу великим војним државама.
„Уверени смо да се напредак у нуклеарном разоружању може остварити само на основу постепених и консензусних корака уз континуиран рад на побољшању војно-политичке климе и поштовања безбедносних интереса свих страна“, објаснио је он.

Потребна хитна арбитража против САД због кашњења у издавању виза

Дипломата је такође поручио да Москва захтева хитно покретање арбитраже против Сједињених Држава као земље-домаћина седишта УН због кашњења у издавању америчких виза руским дипломатама који треба да учествују у формату „нуклеарне петорке“.

„Поступке Вашингтона, који воде неодржавању овог састанка посматрамо као покушај да се подрије руско председавање у овом међународном формату“, истакао је он.

Претходно је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков изјавио да је делегација Русије добила визе од САД за учешће у раду УН, али још нема одлуке о томе где и када ће бити одржан састанак "нуклеарне петорке".
„Нуклеарну петорку“ чине Русија, Кина, Велика Британија, САД и Француска. У јуну, када су координатор формата биле САД, састанак је иза затворених врата одржан у Каиру.
Тактичка крстарећа ракета Томахавк лансирана из лансера Мк-41 са америчког разарача Фарагат - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2023
СВЕТ
Медији: САД желе да распореде хиперсоничне и крстареће ракете у Јапану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала