Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Оштар протест Немачкој! Шта то Србима поручује земља одговорна за најмање два геноцида

© Sputnik / Лола ЂорђевићАмбасада Немачке у Београду
Амбасада Немачке у Београду - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2023
Пратите нас
Директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић данас је упутио протестно писмо амбасадорки СР Немачке у Републици Србији Анке Конрад у вези са непримереном и историјски нетачном изјавом немачког министра пољопривреде Џема Оздемира у којој је истакао како је тзв. Косово жртва геноцида спроведеног од стране Републике Србије.
У писму се наводи да је музеј веома забринут изјавом Џема Оздемира, министра пољопривреде СР Немачке у којој је инсинуирао наводни геноцид који је Република Србија извршила над косовско-метохијским Албанцима током трајања ратова за југословенско наслеђе, те да ова изјава представља не само неприхватљив пример искривљавања историје, већ и снажан допринос даљој дестабилизацији целог региона.
„Верујући да је уважена Влада СР Немачке потпуно свесна трагичних последица геноцида извршених над Јеврејима, Ромима и Србима током Другог светског рата, овај Музеј очекује да ће се немачки државни званичници уздржавати од искривљавања недавне и болне историје региона и изношења у јавност таквих или њима сличних тврдњи које су неодговорне и историјски нетачне", наведено је у писму у које је Спутњик имао увид.
Даље се наводи да овај Музеј сматра да је веома узнемирујуће то што министар земље која је у потпуности одговорна за најмање два од три геноцида који су се догодили на европском тлу током Другог светског рата себе сматра компетентним да анализира прошлост и у јавности говори о трагичном и специфичном историјском догађају из периода ратова за југословенско наслеђе који није садржао ниједан елемент геноцида.
„Овај Музеј снажно верује у потребу да државни званичници промовишу историјске чињенице и да доприносе помирењу, те да не делују на начин који води кривотворењу или нетачном дефинисању историјских догађаја. Овај Музеј, потпуно свестан могућих негативних последица историјски потпуно нетачне изјаве коју је дао Њ.Е. г. Оздемир очекује подршку Ваше уважене Владе како би се обуставило са таквим или њима сличним поступцима која промовишу опасно искривљавање историје“, истиче се у протесном писму.
Музеј жртава геноцида додаје да ће наставити да се снажно противи томе, као и свим другим сличним поступцима са чврстим уверењем „да ћемо само заједничким напорима у борби против искривљавања историје моћи коначно да остваримо идеале демократије и људских права“.
У вези са актуелном ситуацијом на Косову и Метохији погледајте емисију "Свет са Спутњиком":
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала