- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска Д-30 у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Руске снаге повратиле контролу над херсонским острвима на ушћу Дњепра

Пратите нас
Наставља се руска специјална војна операција у Украјини. Руске снаге обориле украјинску ракету „нептун“ изнад Црног мора, у близини Крима. Бела кућа сматра да Украјина има још шест до осам недеља за наставак контраофанзиве, до погоршања временских услова.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:02 04.10.2023
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2023
СВЕТ
Бајден забринут што би Конгрес могао да одбије пружање помоћи Украјини
21:45 04.10.2023
Украјина рачуна да ће заједно са САД производити системе за ПВО, а рад у том правцу већ је започет, саопштио је украјински министар за стратешку индустрију Александар Камишин.

„Током наше посете Сједињеним Америчким Државама, нисмо само добили још једно уверење о наставку финансијске и војне подршке, већ и спремност за рад на заједничкој производњи система за противваздушну одбрану. Већ смо започели рад на томе“, рекао је Камишин, преноси украјински портал „Њу војс“.

Према речима министра, први резултати ове производње појавиће се већ крајем 2023. године, али није прецизирао детаље.
Са своје стране, портпарол украјинског ратног ваздухопловства Јуриј Игнат је за телевизију „Рада“ рекао да не искључује могућност да ће у заједничкој производњи са САД бити искоришћени украјински развоји, покренути много пре почетка специјалне војне операције.
Он је такође изразио наду да ће захваљујући таквом раду „постојећи системи у земљи моћи да се прилагоде америчким ракетама, пошто је то оружје још совјетске производње, а муницију за њега производи само Русија“.
Крајем септембра, шеф кабинета украјинског председника Андреј Јермак изјавио је да Украјина планира да самостално производи системе за противваздушну одбрану.
21:33 04.10.2023
20:50 04.10.2023
Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је током говора у Тексасу да САД проучавају правне опције за коришћење 300 милијарди долара замрзнуте руске имовине, чија се већина налази у Европи, у циљу помоћи Украјини.
Блинкен је истакао да, према његовом мишљењу, „Руси морају да плате“ за обнављање Украјине и коришћење замрзнуте имовине може бити „један од начина да се то уради“.
18:54 04.10.2023
Руска војска поново је успоставила пуну контролу над херсонским острвима који се налазе на ушћу Дњепра и излазу у Дњепарски залив након што се повукла вода која их је поплавила након изливања изазваног уништењем Каховске хидроелектране, изјавио је за Спутњик командант јединице бригаде обалске одбране групе снага „Дњепар“ са позивним „Курск“.
Он је напоменуо да непријатељ такође не стоји мирно и да украјинска војска свакодневно покушава да се пробије на острва, а затим и на леву обалу Дњепра која је под контролом Оружаних снага Русије.
17:04 04.10.2023
Сједињене Америчке Државе предаће Украјини велику партију иранског наоружања која је пресретнута на путу за Јемен, јавила је телевизија „Си-Ен-Ен“.
„САД ће предати Украјини хиљаде јединица пресретнутог иранског оружја и муниције како би задовољиле најхитније потребе украјинске војске која чека додатна средства и опрему од Сједињених Америчких Држава и америчких савезника“, наводи се у саопштењу.
У јануару су амерички и француски морнари пресрели брод у Оманском заливу који је наводно превозио пошиљку оружја иранског порекла у Јемен. На броду је пронађено преко три хиљаде митраљеза, 578 хиљада патрона и 23 противтенковске вођене ракете.
Касније је Централна команда Оружаних снага САД потврдила да је Вашингтон предао Кијеву више од милион патрона које су раније конфисковане од Ирана.
„Влада САД је 2. октобра 2023. послала приближно 1,1 милион патрона калибра 7,62 милиметра Оружаним снагама Украјине. (Америчка) влада преузела је власништво над овом муницијом 20. јула 2023. у оквиру грађанске акције одузимања од стране Министарства правде против Корпуса гарде исламске револуције (елитне јединице иранских оружаних снага)“, наводи се у саопштењу.
Централна команда тврди да је муниција заплењена у децембру 2022. са брода који је превозио муницију Корпуса послату Јемену.
13:16 04.10.2023
Главно с брифинга Министарства одбране Русије
Руска авијација оборила је украјински МиГ-29 у области насеља Солдатско, у Дњепропетровској области Украјине, саопштило је Министарство одбране Русије.
На јужнодоњецком правцу, у Запорошкој области, одбијен је напад украјинске јуришне групе. Губици украјинских снага на том правцу су 185 убијених и рањених војника.
У правцу Доњецка одбијена су четири напада украјинских јуришних група, на подручју насеља Андрејевка, Водјано и Невељско. У протекла 24 сата украјинске снаге су на том правцу изгубиле до 165 људи.
У правцу Красног Лимана одбијена су два напада, док је у Николајевској области уништена радарска станица за откривање и праћење ваздушних циљева.
11:59 04.10.2023
На Криму заробљен украјински диверзант
Федерална служба безбедности (ФСБ) Русије спречила је покушај групе украјинских диверзаната да продру на Крим. Диверзанти украјинске обавештајне службе су покушали да сниме провокативне фотографије и видео снимак с украјинском заставом, наведено је у саопштењу.
Један диверзант је заробљен и испитан. Он је испричао да је група хтела да сними фотографије и видео на којем се диверзанти виде с украјинском заставом у позадини, док бораве на Криму.
10:48 04.10.2023
У Украјини заробљено око 500 руских војника
У заробљеништву у Украјини је око 500 руских војника, изјавио је вршилац дужности лидера Доњецке Народне Републике Денис Пушилин.
Он је додао да је на руској страни заробљено више хиљада украјинских војника, али да тренутно Москва и Кијев не размењују информације у вези с тим, јер то за Украјину није важно питање.
09:51 04.10.2023
Лидер ДНР: Руска војска побољшала положаје у правцу Красног Лимана и Авдејевке
Руска војска је у протекла 24 сата проширила сиву зону и побољшала своје положаје на краснолиманском и авдејевском правцу фронта, саопштио је вршилац дужности лидера Доњецке Народне Републике Денис Пушилин.
Према његовим речима, украјинска војска је после краћег периода затишја, активирала дејства јужно од Артјомовска.
Пушилин је додао да се ситуација на северном боку није променила. „Наш задатак је сада у области Орехово-Васиљевке да задржи позиције и да се потруди да их побољша“, прецизирао је лидер ДНР.
Лидер ДНР је, такође, навео да украјинске снаге сада на фронту не користе западну технику, већ само ону совјетске производње, зато што се, вероватно, припремају за јесењу контраофанзиву.
„Видимо да технику НАТО-а чувају, или их приморавају да је чувају. Разлози могу бити разни: не сасвим пажљиво коришћење, неодговарајуће коришћење. А исто тако много је НАТО технике заплењено на нашој страни“, истакао је Пушилин.
08:13 04.10.2023
Ваздушна опасност у више области Украјине
Ваздушна опасност објављена је у Одеској, Николајевској, Дњепропетровској, Кировградској и Черкаској области Украјине, као и на деловима Херсонске и Запорошке области које су под контролом Кијева, следи из података онлајн-мапе Министарства за дигиталну трансформацију Украјине.
08:04 04.10.2023
Украјинске снаге гранатирале Брјанску област Русије касетном муницијом
Оружане снаге Украјине гранатирале су касетном муницијом Севски, Погарски, Климовски и Трубчевски рејон Брјанске области. Према првим информацијама, жртава нема, саопштио је губернатор тог региона Александар Богомаз.
Према његовим речима, оштећено је више од 50 кућа и пољопривредних објеката.
Оперативне службе су после напада уништиле касетну муницију.
08:02 04.10.2023
Спречен напад украјинских снага у близини Артјомовска
Оружане снаге Украјине без успеха су покушале да нападну руску војску на подручју Клешчејевке и Андрејевке, недалеко од Артјомовска у Доњецкој Народној Републици. Током напада украјинске снаге су претрпеле знатне губитке, рекао је за Спутњик начелник прес-центра руске војне групе „Југ“ Вадим Астафјев.
Он је додао да је руска авијација погодила привремене положаје украјинских снага на подручју насеља Александро-Шуљтино код Краматорска, као и украјинских бригада на подручју Звановке код Артјомовска.
Уништен је и хангар с наоружањем и војном техником украјинске војске на подручју Ивановског, додао је Астафјев.
07:13 04.10.2023
Оборена 31 украјинска беспилотлна летелица изнад Русије
Средства ПВО оборила су током протекле ноћи 31 беспилотну летелицу Украјине изнад Белгородске, Брјанске и Курске области Русије, саопштено је из Министарства одбране Русије.
07:09 04.10.2023
Руска авијација спречила покушај украјинског напада на Крим
Руски војни авиони спречили су током протекле ноћи покушај украјинског искрцавања у близини рта Тарханкут на Криму, саопштило је Министарство одбране Русије.
„У северозападном делу акваторије Црног мора дејствима авиона руске војне авијације спречен је покушај продирања десантне групе оружаних снага Украјине на територију Крима. Група се кретала у правцу рта Тарханкут на брзом војном чамцу и три хидроцикла“, наведено је у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала