- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Мали: Предлог буџета за наредну годину данас пред Владом Србије

© Sputnik / Лола ЂорђевићВлада Републике Србије
Влада Републике Србије - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2023
Пратите нас
Министар финансија и потпредседник Владе Србије Синиша Мали изјавио је да ће се данас пред Владом наћи предлог буџета за наредну годину, који је, како је истакао, развојни и представља наставак досад вођене политике.
„Ми смо гледали 20 плус година уназад и никада буџет за наредну годину није био готов у октобру текуће године. Веома је важно да, због стабилности, овај буџет буде усвојен на време како не бисмо ушли у проблем привременог финансирања обзиром на предстојећу кампању и изборе“, казао је он за РТС.
Он је додао да очекује да буџет буде усвојен до краја месеца и да је држава спремна да прихвати све сугестије које буду упућене.
„Отворени смо ка томе и од расправе у парламенту очекујем да буде конструктивна“, казао је Мали.
Министар је нагласио да су два основна стуба буџета за 2024. наставак повећања плата и пензија, којима се штити и унапређује животни стандард грађана, и наставак капиталних инвестиција према којима ће бити усмерено 6,8 одсто нашег БДП.
„Настављамо са високим износима улагања у капиталне инвестиције, јер то очигледно даје резултате. Ми имамо рекордне директне стране инвестиције и то је последица кредибилитета који смо изградили у претходном периоду, али такође и нових аутопутева, брзих пруга, нових школа, болница, фабрика... јер људи када виде све то, ми смо атрактивнији и са том политиком дефинитивно настављамо“, казао је Мали.
Министар је додао и да улагања у инфраструктуру доприносе расту БДП, јер што је он већи, више је новца у буџету, па је и већи простор за подизање плата и пензија и свега што је важно за грађане Србије.
Он је нагласио да се у буџету за 2024. иде са још нижим дефицитом и циљ је 2,2 одсто.
„План за ову годину је био дефицит од 3,3 одсто, али смо га кроз ребаланс смањили на 2,8 одсто. Идемо ка оним износима који смо имали пре ове кризе пре 2020. и то су били дефицити испод један одсто, а пар година смо имали и чак и суфицит“, казао је Мали.
Према његовим речима, тај податак је важан, јер нижи износ дефицита омогућава раст плата и пензија, али такође држи и јавни дуг под контролом.
„Пројекција за наредну годину је да ће нам удео јавног дуга у БДП са свим улагањима и подизањима плата бити 51,7 одсто што је далеко испод нивоа Мастрихта од 60 одсто. Просек евро зоне је 91 или 92 одсто. То доказује да потпуно држимо нашу макроекономску стабилност и чувамо наше јавне финансије упркос кризи која траје од 2020. године“, нагласио је Мали.
Он је додао и да ће ове године бруто друштвени производ (БДП) бити између 68 и 69 милијарди евра, а наредне године се очекује да он буде између 74 и 75 милијарди евра, што је веома значајно јер, како је подсетио, 2012. године вредност свих производа, услуга и свега што је произведено у Србији била 33,4 милијарди евра, а ове године је то двоструко више.
„То је богатство једне земље, односно вредност свега што произведете управо се мери вредношћу бруто друштвеног производа и наредне године први пут у историји имаћемо да то буде преко 70 милијарди евра. То доказује да Србија напредује и иде напред“, нагласио је Мали.
Министар је подсетио и да Србија никада није имала вишу стопу запослености, која је 50,4 одсто, односно имамо 2,3 милиона запослених што значи да толики број људи плаћа порезе и доприносе.
Стопа незапослености, према његовим речима је 9,6 одсто, док је пре 10 година она била 25,9 одсто и сваки четврти није имао посао.
„Ово су све смернице и лимити који су нама били битни када смо припремали буџет за наредну годину“, казао је он.
Мали је објаснио да су најважније основе буџета за наредну годину повећање плата комплетном јавном сектору од 10 одсто од 1. јануара наредне године подсетивши да је јавни сектор добио повећање плата од октобра 5,5 одсто.
„Пројектована просечна зарада у децембру биће 840 евра, а са повећањем минималне зараде која расте 17,8 одсто на преко 400 евра и растерећењем зарада наредне године, просечна зарада у децембру 2024. биће око 950 евра“, нагласио је он.
Мали је додао и да се наставља са повећањем пензија од 1. јануара за 14,8 одсто и најавио да ће већ од 2. новембра кренути исплата повећаних пензија од 5,5 одсто, као и да ће пензионери крајем новембра, почетком децембра добити и једнократну помоћ од 20.000 динара.
„Само за две године преко 56 одсто имамо повећање пензија“, нагласио је Мали.
Он је додао и да ће наредне године бити настављене инвестиције и да ће се улагати у здравство, иновативне лекове, лечење деце у иностранству, културу и просвету.
„То нису планови и новац је за то опредељен“, додао је министар.
Он је нагласио и да буџет за наредну годину предвиђа никада већа издвајања за пољопривреду, која ће бити 6,8 одсто.
„Веома одговорно и пажљиво водимо рачуна о сваком динару. Инвестирамо, улажемо, штедимо у исто време“, закључио је Мали и додао да очекује да ће посланици прихватити овај закон.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала