- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Запад почео да говори о застарелом систему УН када је НАТО немилосрдно бомбардовао Београд

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаЗастава УН испред седишта Уједињених нација у Њујорку
Застава УН испред седишта Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2023
Пратите нас
Русија је често слушала од западних лидера да је систем УН застарео и да не одговара данашњим потребама, али то је почело да се чује у време југословенске кризе, када су без одобрења Савета безбедности УН земље НАТО-а почеле да бомбардују Београд, рекао је председник Русије Владимир Путин.
„У нашој новијој историји често смо слушали од западних лидера да је систем УН застарео, да не задовољава данашње потребе. Али када је то почело да се чује? У време југословенске кризе, када су, без икаквог одобрења Савета безбедности УН, САД и њихови савезници почели да немилосрдно бомбардују Београд, чак су погодили амбасаду Кине у Београду. Где је то међународно право? Не, рекли су, нема никаквог међународног права, оно је застарело. Зашто? Зато што су хтели да делују не обазурући се на то међународно право“, објаснио је председник на пленарној седници Међународног дебатног клуба „Валдај“.
Према његовим речима, када је Русија почела да предузима нека дејства, то су назвали дрскошћу, рекавши да Русија крши међународно право и Повељу УН.
„Али, нажалост, увек су постојали покушаји да се ово међународно право изгради према себи. Да ли је то добро или лоше? То је јако лоше. Мене једино брине да ако се то уопште баци у смеће, одложи, онда неће бити ни оријентира. Чини ми се да треба да идемо путем сталних, постепених промена. То мора да се уради, наравно. Свет се променио“, нагласио је председник.
Путин је напоменуо да постојећи међународно-правни режим „дефинитивно није потпуно уништен“, а такође је подсетио на прве године постојања УН.
„Присетимо се првих година постојања УН. Како су тада звали нашег совјетског министра спољних послова, господина Громика? Звали су га ‘господин No’ (‘не’). Зашто? Зато што је било много противречности и Совјетски Савез је врло често користио своје право вета. Али зато је то имало смисла и значај ─ није доводило до сукоба“, додао је он.
Руски председник Владимир Путин на пленарној седници јубиларног 20. заседања међународног дискусионог клуба „Валдај“ у Сочију - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2023
РУСИЈА
Путин: Историја Запада хроника бесконачне експанзије, пред нама задатак изградње новог света /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала