- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Нисмо ми отпочели тзв. рат у Украјини, већ покушавамо да га окончамо

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаРуска војска у зони специјалне операције
Руска војска у зони специјалне операције - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2023
Пратите нас
Нисмо ми започели такозвани рат у Украјини напротив, ми покушавамо да га окончамо, изјавио је руски председник Владимир Путин на пленарној седници јубиларног 20. заседања међународног дискусионог клуба „Валдај“ у Сочију.
Руски лидер је истакао и да није Русија организовала државни преврат у Кијеву 2014. године, крвав и антиуставни.
Путин је истакао и да су медији, који су потчињени англосаксонском свету чак објавили и суму која је била потрошена на државни преврат у Кијеву.
„Русија је по површини највећа земља на свету и немамо никаквих интереса у погледу освајања додатних територија. Желим да нагласим да украјинска криза није територијални сукоб, па чак није реч ни о успостављању регионалне геополитичке равнотеже“, истакао је Путин.
Према његовим речима, питање је много шире и фундаменталније.
„Ради се о принципима на којима ће се заснивати нови светски поредак. Трајни мир ће бити успостављен тек онда када сви почну да се осећају безбедно“, поручио је руски лидер.
Он је нагласио да није Русија застрашивала становнике Крима и Севастопоља, нити је бомбардовала Донбас, приморавајући на послушност.
„Нисмо ми застрашивали грађане Крима и Севастопоља етничким чишћењем у нацистичком духу, нисмо ми покушавали да гранатирањем и бомбардовањем натерамо Донбас на послушност, нисмо ми покушавали да се обрачунамо са онима који желе да говоре својим матерњим језиком... Девет година су бомбардовали и пуцали, користили тенкове“, подсетио је Путин.

Нико на Западу није бројао страдалу децу у Донбасу

Према Путиновим речима, док су у Донбасу пре почетка специјалне операције Русије гинула деца, нико на Западу није плакао због њих.
„Прави рат је био покренут против Донбаса. Нико није бројао страдалу децу у Донбасу, нико у другим земљама, посебно не на Западу, није плакао због жртава“, истакао је руски лидер.
Он је казао да рат који је кијевски режим започео уз активну, директну подршку Запада траје већ десет година, а специјална војна операција је усмерена на то да га прекине.
Према његовим речима, специјална војна операција подсећа и на то да ће једнострани кораци, ко год да их предузме, неизбежно наићи на узвратне акције.
„Акција, како је познато, изазива реакцију. Тако поступа свака одговорна држава, суверена, самостална и она која поштује саму себе“, закључио је Путин.
Русија током специјалне операције брани своју традицију, културу и људе, а какву цивилизацију штити противник је нејасно, сматра Путин.
„Наша дејства у Донбасу су пре свега диктирана заштитом људи. У томе је цела поента“, закључио је руски лидер.

Русија чека знаке здравог разума на Западу

Говорећи о подршци Запада Кијеву, Путин је поручио да Русија чека да се појаве бар некакви знаци здравог разума.
Он је оценио да руски буџет успева и успеваће да се носи са финансирањем специјалне војне операције.
Са друге стране, према Путиновим речима, у САД постоји застој у подршци Украјини и то је повезано са проблемима са буџетом, али, на крају ће они наћи новац, одштампаће још више.

Кијев до сада изгубио више од 90.000 људи

Од почетка "контраофанзиве" 4. јуна, Кијев је изгубио више од 90.000 људи, преко 550 тенкова и готово 1.900 оклопних возила различите класе, рекао је Путин.
„Русија мирно ради на остварењу својих циљева у специјалној војној операцији. Сигуран сам да ћемо те циљеве остварити“, рекао је он.
Заставе Немачке, САД и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2023
РУСИЈА
Путин: Запад изгубио осећај за стварност и прешао све границе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала