- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Милатовићева иницијатива за бржи пут у ЕУ или за брже формирање владе

© Sputnik / Александар МилачићЗаставе Црне Горе и ЕУ
Заставе Црне Горе и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2023
Пратите нас
Иницијативу предсједника Црне Горе Јакова Милатовића који је политичким партијама понудио платформу за убрзање процеса ЕУ интеграцијама, аналитичари различито тумаче, а неки мисле да је то покушај да се помогне формирање нове владе, али и указују на могућност да све остане слово на папиру, ако политичке странке не схвате озбиљно поменуту понуду.
Милатовић је најавио да ће свим парламентарним субјектима понудити платформу која има за циљ убрзање процеса ЕУ интеграција, јачање борбе против корупције, избор најистакнутијих правосудних функционера, изборну реформу. Он је нагласио да све партије подржавају интеграцију у ЕУ и нада се њиховом позитивном одговору.
Милатовићева понуда стиже након што је прошло 53 дана од када је Милојко Спајић добио мандат за састав владе, а остаје му нешто више од мјесец дана да формира кабинет или да Црна Гора иде на нове парлментарне изборе.

Циљ да се помогне брже формирање владе

Аналитичар Предраг Дрецун оцјењује да, с обзиром на тајминг када је иницијатива предочена, она има за циљ да се помогне формирање владе, и да се избјегну нови парламентарни избори.

„Сам садржај иницијативе је коректан и сви су принципи унутар ње прихватљиви, чини ми се и за све политичке партије у Црној Гори, јер су усклађени са црногорском спољном политиком и са нашим економским интересима“, каже Дрецун.

Наш саговорник истиче да је њега посебно обрадовао један детаљ у иницијативи, а то је да се предсједник Милатовић залаже за меритократију, инсистира да политичке партије у извршној власти и по дубини, како се то каже, не запошљавају партијске кадрове, већ да се отвори простор да се запошљавају људи професионалци, који имају стручни педигре и који немају пре свега на уму интересе партије, јер тако би стручније обављали своје послове, на корист цјелокупног друштва.
„Ако би се меритократија афирмисала то би било љековито за црногорско друштво оптерећено партократијом. Међутим, ова инцииатива може остати само списак жеља, ако је партије озбиљно не схвате, јер је потребан консензус за њено имплементирање“, поручује Дрецун.

Потребна платформа за народ Црне Горе, а не ЕУ фразе

Уредник портала „Српска 24“ Иван Милошевић за Спутњик каже да чим је чуо за Милатовићеву платформу за ЕУ на ум му је пао некадашњи програм ДПС – „Да живимо боље“.
„Они (ДПС) и јесу живјели боље, а обичним грађанима је сваким даном све горе. Таман ми на то личи и Јаковљева платформа за ЕУ, БЕУ, КАНУ или АНУ! Умјесто ЕУ платформе, Јакову је потребна црногорска платформа. И то она народна, обична, онако уз јутарњу кафу и осмишљена на домаћи начин. А то значи да би Милатовић требало да види и чује шта народ прича, је ли задовољан или није, је ли му мука или није, боли ли га шта и шта му највише недостаје. Не знам да ли предјседник чита портале или новине и чита ли шта такозвани Монтенегрини пишу о њему, али и о свима онима који не мисле као они. Њихова прича је једноставна и стане у двије или три реченице. По њима све је јасно – Црна Гора је у канџама вељесрпства, Београда, Вучића и Москве и без неке вражје силе тих канџи се неће ослобађати. Текстови на порталима Монтенегрина понекад личе на позиве на мобилизацију и то не само против спољњег, него посебно унутрашњег непријатеља. Текстови Монтенегрина личе на некадашње реферате из ОНО и ДСЗ или упутства за герилска ратовања. Програми нових такозваних грађанских странака ултрацрногоске провинијенције попут су прогласа упућених радничким класама да устану против страних господара и у револуцији сломе кичму вељесрпској буржоазији у Црној Гори“, коментарише Милошевић.
По његовом мишљењу, Милатовић износи ЕУ фразе и парафразе и све то постаје досадно, а на дуже стазе и – опасно: подјеле су сваким даном све дубље, све се теже живи, односно док обични смртници једва дочекају крај мјесеца, њихова политичка елита наклапа о својим сујетама, фотељашким чежњама и функционерским платама.
„Црна Гора је тако мала, а створен је тако дубоки јаз између политичке такозване елите и обичних грађана. Треба га смањивати, што би била Милатовићева обавеза над обавезама, а не сијати магловите ЕУ платформе до тамо неке 2030. године. Уколико се овако настави, а још притиснути досељавањем Руса, Украјинаца, Турака и осталих и бјекством младих у иностранство, нијесам сигуран да ће неко за седам или осам година имати и шта да слави када уђемо у ЕУ. А можда тада ЕУ неће ни постојати, а и ми ћемо у сопственој држави бити мањина. О томе би ваљда Милатовић могао да размишља, а не да нас увесељава ЕУ фразама и парафразама“, поручује Милошевић.

Абазовићева влада подржала Милатовићеву иницијативу

Премијер Дритан Абазовић казао је да је Влади прихватљива платформа за Црну Гору у ЕУ коју је предложио предсједник Црне Горе Јаков Милатовић. Он је то навео током 68. сједнице Владе Црне Горе, истичући да је прихватљива свака иницијатива окупљања око европске агенде.
Из ДПС су одмах напали Милатовићеву иницијативу. Предсједник Јаков Милатовић својом платформом жели да убаци коалицију „За будућност Црне Горе“ у састав нове Владе, изјавио је члан Извршног одбора ДПС Арсеније Бољевић.
Председник Црне Горе Јаков Милатовић - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2023
РЕГИОН
Милатовић: Није добро што још немамо владу, кључ је код мандатара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала