Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Перфидни рат“: Власти у Приштини онемогућавају допрему лекова и кисеоника у КБЦ Митровица

© Tanjug / STRУпад косовске полиције у Клиничко болнички центар у Северној Митровици
Упад косовске полиције у Клиничко болнички центар у Северној Митровици - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2023
Пратите нас
Директор Клиничко-болничког центра Косовска Митровица Златан Елек изјавио је данас да власти у Приштини отежавају и онемогућавају снабдевање лековима, санитетским материјалом, физиолошким растворима и кисеоником, и нагласио да је последња испорука лекова била 2021. године.
„Задња испорука лекова била је 2021. године када смо, захваљујући Влади Србије, Министарству и Републичком фонду за здравствено осигурање, односно Канцеларији за КиМ, успели да довеземо велике количине лекова. Залихе трају још увек, али оне су толико минималне да појединих средстава већ нема“, рекао је он за К1 телевизију и нагласио да прети хуманитарна катастрофа.
Поред недостатка лекова и санитетског материјала, Елек каже да се ограничавају дозволе за увоз кисеоника, односно да фирма која допрема кисеоник мора да тражи дозволу власти у Приштини на три до шест месеци како би довозила кисеоник.
„Поред овога, до данашњег дана, било је преко 210 заустављања санитетских возила када изађу из круга КБЦ, без обзира да ли возила пружају хитну помоћ или се такви пацијенти транспортују у централну Србију. Ако хоћемо да причамо о слободи кретања уназад десетак дана, возила нису могла нормално да се обраћају“, изјавио је директор КБЦ и додао да по подацима из Завода за јавно здравље, понестају такође и вакцине за најмлађе пацијенте.
Елек напомиње да становнике КиМ ништа не узнемирава толико колико даљи наставак терора који је кулминирао упадом специјалних јединица са дугим цевима у КБЦ Косовска Митровица, без, како каже, икаквог разлога и потребе.
„Тада су разбијена врата на котларници, одузет је видео надзор на улазу у КБЦ, и све је то оправдано једним језичким обрасцем који смо добили на албанском језику, у ком пише да ништа апсолутно није пронађено. Све се то ради у периоду када радници долазе на посао, када наши ђаци иду на праксу, и све то посматрају наши најтежи пацијенти“, објаснио је он.
Сматра да се кроз изјаве појединих парламентараца са Запада, покушавају увести у нечасне радње сви здравствени радници на територији КиМ, који раде у српским болницама.
„Физиолошки раствори понестају, одређен број пацијената купује физиолошки растворе које касније наш Републички фонд њима рефундира, али питамо се шта ће се десити ако почне тако да нестаје и кисеоник, ако почну тако да нестају и цитостатици јер су и они при крају, и шта ће се десити уколико наша деца не буду редовно вакцинисана. У том смислу причамо о хуманитарној катастрофи“, рекао је он и нагласио да ако ситуације ескалира, КБЦ ће морати да престане са радом.
Елек напомиње да се свим овим крши Бриселски споразум који подразумева континуирано снабдевање лековима, санитетским материјалом и физиолошким растворима.
„Овде се води један перфидни рат. Уништавањем КБЦ ви немате право да се лечите, а онда немате право на живот, а повељом УН то право је загарантовано још давне 1948. године. Са жаљењем морам да констатујем да је ова болница, у време немачко окупације, у прошлом веку нормално функционисала. Сада се у 21. веку доводимо у ситуацију да мормао да причамо о хуманитарној катастрофи“, рекао је он.
Када је реч о слободи кретања, нагласио је да су косовско-митровачке таблице најнепожељније таблице на територији КиМ, и да КБЦ сада функционише и са мањем бројем аутомобила управо због забране кретања, због чега је онемогућено да се дође до сваког пацијента, пренео је Танјуг.
Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2023
ДРУШТВО
Алармантно у болници у Косовској Митровици: Понестаје лекова и кисеоника
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала