- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Челична купола и армиране собе: Како изгледа живот у Тел Авиву под ракетама /видео, фото/

© AP Photo / Oded BaliltyРушевине зграде у Тел Авиву.
Рушевине зграде у Тел Авиву. - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2023
Пратите нас
Овако жесток ракетни напад Хамаса нико није очекивао, број страдалих расте из сата у сат, много се људи воде као нестали, а цивили траже спас у склоништима, армираним собама које имају станови новије градње, описује за Спутњик ситуацију у Тел Авиву Лили Папо, правница у пензији.
Жена која је преживела НАТО бомбардовање Србије 1999. године, данас живи у Гуш Дану, ширем делу Тел Авива и за Спутњик говори о ситуацији у том граду након што је букнуо прави рат између Израелаца и Палестинаца.
„За ово нико није био спреман, то је тако изненада дошло. Искористили су моменат зато што је био празник када сви одмарају и празнују“, говори Лили Папо о нападу који је отпочео у суботу ујутру око пола седам по локалном времену, на 50. годишњицу Јомкипурског рата.
Она каже да је у одоносу на целодневну паљбу у суботу, ноћ на недељу била нешто мирнија, али да су напади од почетка однели више стотина живота а да је рањено близу две хиљаде људи. Број несталих се такође константно повећава.
Папо истиче да се велики број младих у тренутку првог напада налазио на великој прослави на југу, близу Газе, и да се на десетине њих још увек воде као нестала лица.

Армиране собе и челични прозори

Према речима наше саговорнице, која већ годинама са породицом живи у Тел Авиву, становници нових насеља су безбеднији утолико што имају неку врсту приватних склоништа у оквиру својих станова. Израелска новоградња је предвидела собе за опасност и прописала да се по једна мора налазити у сваком стану.
© AP Photo / Oded BaliltyСрушене зграде у Тел Авиву после ракетирања из Појаса Газе.
Срушене зграде у Тел Авиву после ракетирања из Појаса Газе. - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2023
Срушене зграде у Тел Авиву после ракетирања из Појаса Газе.
Папо напомиње да овако жесток напад нико није могао да предвиди.
„Никад ниси припремљен за овако нешто. Преживела сам бомбардовање у Београду и наравно не кажем да ми је свеједно, али немам неки нарочит страх. Овде постоји у сваком кварту склониште, људи иду у склоништа и у становима постоје сигурне собе. Стари делови града их углавном немају. То је соба од армираног бетона са челичним прозором који се навлачи и челичним вратима. Постоји и тзв. кипат барзел, челична купола која скида ракете у ваздуху тако да не чујемо експлозију. И ако је ракета кренула на нас они је скину у ваздуху, не чујемо експлозију, чује се само туп звук у даљини“, говори за Спутњик из Тел Авива Лили Папо.

Део српских ходочасника још увек је заробљен, један човек рањен

Почасни конзул Србије у Израелу Александар Николић потврдио је да је један држављанин Србије рањен приликом сукоба у Израелу. Он је задобио лакше повреде, смештен је у болницу и врло брзо отпуштен.
Николић наводи да је лет који је данас кренуо из Израела за Србију био пун српских држављана, а да би преостали требало да буду пребачени током понедељка и уторка. Затечени путници су углавном ходочасници који су пошли у Свету земљу, али и туристи.
Он апелује на грађане Србије који бораве у Израелу, нарочито на туристе, ходочаснике, студенте, пословне људе, да експлицитно поштују наредбе власти како би се животи сачували.
Израелско - палестински рат - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2023
СВЕТ
Израел није нерањив: Хамас их изненадио у рану зору
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала