Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Столтенберг: НАТО спреман да очува мир на Косову, нећемо дозволити да се врати насиље из деведесетих

© AP Photo / Olivier MatthysГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2023
Пратите нас
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изразио је велику забринутост због ситуације на северу Косова и Метохије и поручио да су снаге Алијансе спремне да очувају мир, позивајући Београд и Приштину да се врате преговорима уз помоћ ЕУ, јер је тај пут једино одрживо средство за постизање трајног мира за све заједнице.
Столтенберг је у интервјуу за немачки лист „Велт“ истакао да је веома значајно да се уложе додатни дипломатски напори у решавању косовског питања.
„Желим јасно да ставим до знања да су снаге НАТО-а спремне да очувају мир на Косову. Ми нећемо дозволити да се насиље из 1990-их врати“, рекао је Столтенберг.
Истакао је да је НАТО посвећен одржавању мира и безбедности у читавом региону.
Позвао је Београд и Приштину да се врате преговорима уз помоћ ЕУ, истичући да је тај пут једино одрживо средство за постизање трајног мира за све заједнице, пренео је „Косово онлајн“.
Након догађаја у селу Бањска на северу покрајине од 24. септембра, земље чланице НАТО-а повећале су број припадника мисије Кфора на КиМ на око 4.500 војника.
Током обраћања на конференцији Алијансе у Будви, заменик генералног секретара НАТО-а Мирче Џоана је истакао да је командант НАТО трупа на КиМ у сталном контакту са свим својим главним саговорницима, укључујући тзв. косовске безбедносне организације и начелника српских снага, подсетио је Танјуг.
Поновио је да ће Кфор предузети све неопходне радње како би испунио мисију према резолуцији 1244 Савета безбедности УН, односно одржање безбедног окружења и слободе кретања за све заједнице на КиМ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала