- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

САД почеле истрагу о нелегалним биоекспериментима након саопштења Русије

© AFP 2023 / ARUN SANKARЗнак за биолошку опасност
Знак за биолошку опасност - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2023
Пратите нас
Америчка администрација покренула је истрагу у калифорнијској лабораторији након што је Русија објавила информације о нелегитимним биолошким експериментима, саопштио је начелник снага за радијациону, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије генерал-потпуковник Игор Кирилов.
Он је прецизирао да је реч о тајној биолабораторији у граду Ридли у Калифорнији, о чијем је раду Кирилов раније говорио на једном од својих брифинга.
Према његовим речима, три одбора Конгреса САД баве се истраживањем активности компаније „Престиж биотех“ која је изнајмљивала просторије где су спровођена тестирања забрањена федералним законима.

ФБИ одбио да достави информације о лабораторији у Калифорнији

Кирилов је такође нагласио да су ФБИ и Министарство здравља САД одбили да доставе информације о делатности биолошке лабораторије у Калифорнији о којој је Русија говорила, што говори о затвореном карактеру активности.
Он је подсетио да је, према постојећим документима, поменута компанија „Престиж Биотех“ у незаконите сврхе набавила више од 20 врста патогених микроорганизама, лабораторијску опрему и животиње.
Страни медији почели да извештавају о војно-биолошкој активности САД
Кирилов је такође истакао да су страни медији опширно известили о материјалима о војно-биолошкој активности САД које је Москва објавила, а бројна издања скренула су пажњу на кључну улогу која има Украјина у војно-биолошком програму Пентагона.
Генерал је навео пример да је румунски информациони ресурс „Флакс-24“ објавио о умешаности бившег америчког председника Барака Обаме у промовисање америчког војно-биолошког програма у иностранству.

Вашингтон користи више од 20 извођача за сакривање циљева

САД користе више од 20 трећих страна за прикривање наручилаца и циљева својих војно-биолошких истраживања, оценио је Кирилов.
Он је подсетио да је Министарство одбране Русије више пута истицало да су се, под изговором пружања помоћи у развоју националних здравствених система, спречавања биолошког тероризма и ширења биолошког оружја, у жижи интересовања САД нашле државе у разним светским регионима.
Међу приоритетним правцима су Блиски исток, Југоисточна Азија, Африка и Украјина.
Он је додао да се за прикривање деловања Стејт департмента користе некомерцијалне и невладине организације.
„У складу са добијеним подацима, само у току једне године на њихово финансирање потрошени су износи који омогућавају учешће најмање осамдесет извођача“, нагласио је Кирилов.

Тајна архива о биолошкој заштити Пентагона

Генерал је истакао да је Пентагон предложио стварање библиотеке поверљивих публикација о хемијској и биолошкој заштити, конкретно, о повећању смртности од малих богиња.
„Више пута смо наглашавали умешаност америчких безбедносних агенција, попут ФБИ и ЦИА, у истраживањима двоструке намене, као и тежњу Вашингтона да сакрије резултате овог рада. Обратите пажњу на документ о стварању библиотеке поверљивих публикација о хемијској и биолошкој заштити, које је припремио запослени у Канцеларији за смањење претњи америчког Министарства одбране (ДИТРА) Морган Минијард“, рекао је он на брифингу.
Према његовим речима, представник Пентагона предлаже стварање уређивачког одбора који ће „чистити“ научне радове за објављивање који су од интереса за америчку обавештајну заједницу, као и класификовати радове „двоструке намене“ који би „...могли да изазову непоправљиву штету по националну безбедност“ и скупљају их у посебном складишту са ограниченим приступом.
Као пример истраживања које ће се уносити у базу података наведени су експерименти за повећање смртности вируса мишјих богиња и одређивање генетске секвенце која кодира нову врсту токсина ботулизма.

САД у својој стратегији о оружју за масовно уништење назвале Русију извором оштре претње

У својој тајној стратегији за борбу против оружја за масовно уништење САД су назвале Русију извором „акутне претње“, приметио је Кирилов.
Знак за биолошку опасност - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2023
РУСИЈА
Руска војска: Обама и Стејт департмент промовисали војне биопрограме САД у иностранству
Он је прецизирао да руско Министарство одбране има информације о стварању такве тајне стратегије у САД. Јавни део документа, према речима Кирилова, објављен је 27. септембра. У њему се конкретизују одредбе стратегије националне одбране у области реаговања на претње по националну безбедност у вези са употребом оружја за масовно уништење, објаснио је он.
„Према оценама Пентагона, Руска Федерација, Кина, Иран и Северна Кореја сматрају оружје за масовно уништење средством за ограничавање могућности САД да остваре стратешке циљеве током ратова и војних сукоба“, истакао је Кирилов.
Он је додао да је Кина у америчкој стратегији идентификована као „растући изазов“. Истиче се да је Пекинг у последње време постигао значајан напредак у модернизацији својих стратешких нуклеарних снага, а Северна Кореја и Иран означени су као сталне претње.
Кирилов је оценио да Сједињене Америчке Државе, одбијајући да раде на протоколу за верификацију у оквиру Конвенције о биолошком оружју, стварају административне и техничке структуре које могу бити укључене у биолошка истраживања двоструке намене, укључујући и у офанзивне сврхе.

САД пренеле биолошка истраживања у Африку

Генерал је истакао и да је Русија приморала САД да пренесу илегална биолошка истраживања из европских земаља у Африку.
„Желео бих да напоменем да су руски напори да се разоткрију илегалне војно-биолошке активности Сједињених Америчких Држава и погоршање епидемијске ситуације на местима биолошких објеката у европском региону приморали америчку администрацију да повуче истраживања двоструке намене у афричке земље“, рекао је Кирилов.
Он је навео да документи којима Русија располаже потврђују активности кључних извођача Пентагона на афричком континенту – у Демократској Републици Конго, Сијера Леонеу, Камеруну, Уганди и Јужној Африци.
„Наручиоци из америчке владе су ДТРА, Агенција за националну безбедност и Стејт департмент САД“, додао је генерал.
Према његовим речима, све је више питања о војно-биолошким активностима САД и Украјине.
„Питања у вези са војно-биолошким активностима САД и Украјине и даље остају, а постају све бројнија. Након што је руска страна сазвала консултативни састанак о члану 5 Конвенције о биолошком оружју, на њих није добила одговоре који би могли да реше ситуацију. Наставићемо да анализирамо пристиглу документацију и обавештаваћемо вас“, додао је он.
Члан 5. Конвенције о биолошком и токсичном оружју гласи да се „државе-потписнице Конвенције обавезују да ће се међусобно консултовати и сарађивати у решавању свих питања која се могу појавити у вези са сврхом или у вези са спровођењем одредби Конвенције“.
Члан јединице америчке војске испред знака Пентагона - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2023
РУСИЈА
Русија: Пентагон има приступ потенцијалним агенсима биолошког оружја широм света
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала