Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Драма у Косовској Митровици – још корак до хуманитарне катастрофе

Пратите нас
Хуманитарна катастрофа на коју свакодневно опомињу челници КБЦ Косовска Митровица сваким даном све је ближа, а залихе лекова већ су одавно сведене на минимум.
И док се медијима шире апели лекара из Косовске Митровице, они који могу да утичу на одлуке приштинских власти, пре свих међународне институције и амбасаде земаља Квинте, остају глуве и слепе за проблем који на северу Косова и Метохије не погађа само Србе, већ и Албанце, Бошњаке, Роме и остале становнике подељеног града на Ибру.
Једно од најтеже погођених одељења у Клиничко болничком центру у Косовској Митровици је свакако интерно одељење где је највећи број лежећих пацијената са озбиљно угроженим здравље.
Начелница Интерног одељења кардиолог Бојана Бојковић за Спутњик каже да су болесници већ дуже време изложени притиску јер је сваки нови дан и нова брига хоће ли бити лекова.
„Ми овде имамо више од 80 постеља за лежеће пацијенте, одељење није пуно, али је велики број оних којима је неопходна свакодневна терапија. Како рећи пацијенту да нема лека, он од нас очекује помоћ, а ми смо ограничени јер лекова нема. Већ дужи временски период смо на залихама којих је сваког дана све мање“, каже Бојковић.
Као посебан проблем она истиче пацијенте који леже на коронарном одељењу и за које је осим лекова и кисеоника неопходан и остали санитетски материјал.
„У збрињавању оваквих пацијената мора да се води рачуна о свему. Када не можемо да им пружимо потребне лекове и адекватно лечење приморани смо да пацијенте транспортујемо најчешће за Крагујевац и Београд, а видите и сами да и приликом транспорта медицинско особље има проблема са албанским полицајцима који су тренутно распоређени на северу”, износи Бојковић уз подсећање да је током ове године било више од 230 транспорта са Интерног одељења у Косовској Митровици према медицинским установа у централној Србији.
Наша саговорница је ипак нада да ће неко чути апел лекара.
„Ово није апел из хира, наше руководство се сваког дана бори и труди да се свим пацијентима омогући све што је потребно за лечење и њихов опоравак, али овде од нас ништа не зависи. Надамо се да ће представници бројних међународних организација које имају своје канцеларије у Приштини учинити нешто да уразуме институције и приштинске власти и да се дозволи достава лекова из централне Србије на Косово и Метохију“, закључила је Бојковићева.
Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2023
СРБИЈА
Петковић: Србима на КиМ се на варварски начин одузима право на здравствену негу
хитна помоћ на Косову и Метохији - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2023
СРБИЈА
Приштински специјалци уперили оружје и малтретирали раднике КБЦ Косовска Митровица
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала