- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Какав гарант, такав и резултат“: Лавров о улози ЕУ у Минским споразумима и ситуацији на КиМ

© POOL / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2023
Пратите нас
Наставак деградације ситуације на Косову и Метохији изазива дубоку забринутост руске стране, у том региону понавља се тужна историја Минских споразума око Украјине, оценио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у ауторском чланку „Поштовање принципа Повеље УН у целини и међусобна повезаност – кључ међународног мира и стабилности“.

„Цео свет види како се на Балкану понавља тужна историја Минских споразума о Украјини који су предвиђали специјалан статус републикама Донбаса и које је Кијев отворено саботирао уз подршку Запада“, истакао је Лавров.

У истом контексту, дипломата је нагласио да у овом моменту Европска унија „не жели, па и не може да натера своје косовске штићенике да испуне договоре Београда и Приштине из 2013. године о формирању Заједнице српских општина на КиМ, која има посебна права везана за свој језик и традицију“.
Упоређујући ситуацију са историјом око Минских споразума, Лавров је скренуо пажњу да је ЕУ у оба случаја био гарант договора.

„Судећи по свему, имају исту судбину. Какав 'гарант', такав и резултат“, поручио је министар.

Поред тога, он је навео да то што НАТО испоручује оружје Албанцима на КиМ и помаже у стварању војске „представља грубо кршење фундаменталне повеље Савета безбедности УН 1244“.

Неопходно јачање мултиполарности

Лавров је такође оценио да светска заједница не жели да живи под било чијим диктатом, већ да равноправно постоји у оквиру мултиполарне архитектуре коју треба ојачати.
„Неопходно је обезбедити да се дух мултиполарности који је у темељу Повеље УН оваплоти у стварности. Све већи број држава Светске заједнице тежи јачању суверенитета и брани националне интересе, традиције, културу и начин живота. Они не желе да живе под било чијим диктатом, желе да гаје пријатељске односе и тргују међусобно, као и са остатком света, али на равноправној и узајамној корисној основи, у оквиру мултиполарне архитектуре која се објективно формира“, нагласио је дипломата.
Министар је истакао да је управо таква атмосфера преовладала на састанцима највишег нивоа у оквиру БРИКС-а, Г20 и Источноазијског форума.
Он је додао да напори за реформу УН, који морају бити усмерени на успостављање првенства међународног права, треба да привуку потенцијал нових типова организација које би одражавале интересе „глобалног југа“.
Лавров је подсетио да одговорност за текућу кризу у међународним односима сноси мањина на Западу, која спроводи „агресивну, уско себичну линију“.

Светски поредак треба да се заснива на принципима Повеље УН

Шеф руске дипломатије је, осврћући се на говор руског председника Владимира Путина на Валдајском дискусионом клубу, истакао и да нови светски поредак треба да буде изграђен на чврстим темељима, а то су принципи Повеље УН.
Према његовим речима, само у случају поштовања норми међународног права, утврђених у оснивачком документу УН, „човечанство ће добити шансу да преброди штетно наслеђе униполарне ере“.

„Колико су сви спремни да схвате своју и колективну одговорност за судбину света, показаће припреме за предстојећи ‘Самит будућности’, који се одржава следеће године на инцијативу генералног секретара УН“, поручио је Лавров.

У наставку погледајте најновије издање емисије Мој поглед на Русију:
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2023
СРБИЈА
Столтенберг: НАТО спреман да очува мир на Косову, нећемо дозволити да се врати насиље из деведесетих
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала