- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Пут без повратка: Улази ли Босна и Херцеговина у понедељак и званично у предворје огромне кризе

CC0 / marijanana / Застава БиХ - илустрација
Застава БиХ - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2023
Пратите нас
Одлуку тужилаштва Босне и Херцеговине да подигне оптужницу против председника Републике Српске Милорада Додика због непоштовања одлука човека који не ужива никакву функцију нити је изабран за високог представника БиХ, правници карактеришу као политички мотивисану, а судски процес као пут без повратка и увод у велику политичку кризу.
Председник РС Милорад Додик и директор Службеног гласника Милош Лукић позвани су пред суд Босне и Херцеговине да се у понедељак 16. октобра изјасне о кривици по оптужници за непоштовање одлука Кристијана Шмита. Суд је приговоре њихових бранилаца одбацио као неосноване.
У одбаченим приговорима Додикови адвокати су навели да је председник РС оптужен за кривично дело које не постоји, будући да ни Кристијан Шмит није легално постављени високи представник, те да тиме његове одлуке не носе никакву тежину, нити су правно обавезујуће на било који начин.
Судија Врховног суда Републике Српске, др Радомир Лукић, цео процес описује за Спутњик као најобичније политичко суђење које представља јасан индикатор предстојеће кризе, у којој ће се коначно показати да се Босном и Херцеговином не може управљати од споља.
Пре свега треба нагласити да је реч о једном елементарном политичком суђењу које има више слојева који су изузетно интересантни. Први слој је тај да господин Шмит није именован на место високог представника за Босну и Херцеговину на онај начин на који су именовани сви високи представници до сада – одлуком Савета безбедности Уједињених нација. Према томе, из овога произилази да он није никакав високи представник, говори Лукић за Спутњик.

Самовлашће једног човека

Друга, али по Лукићу једнако важна дилема, јесте чињеница да је наводно кривично дело инкриминисао сам Кристијан Шмит. Кад се такво стање ствари упореди са кривичним законодавством у „нормалним демократским земљама“, онда, наставља наш саговорник, не може ништа друго да се закључи до тога да се ради о обичном самовлашћу и нечему што је елементарна супротност модерном и демократском политичком друштву.
Овде је један човек дао себи за право да мења закон. Ма ко он био, не може да мења закон. То данас није могуће ни у монархијама, а камоли у републикама. Међутим, изгледа да неко жели да тако нешто код нас буде могуће. Ово значи да вас практично гурају у једну стазу која наликује на ону на којој се игра боб и када једном кренете њом, нема враћања, завршићете на њеном крају.
Судија Лукић наводи да не може да предвиди понашање Милорада Додика, али да се он налази на месту председника РС, не би се појавио на таквом процесу, нити би се упуштао у било шта слично, истичући да би исход био и више него јасан. По њему је читава ова ствар предворје крупних промена и велике политичке кризе која ће неминовно задесити Босну и Херцеговину и која ће показати да је њоме немогуће управљати споља.
Лукић је уверен да се БиХ мора сама изнутра уредити, јер ће у противном и будуће генерације, баш као и генерације пре њих, губити време и живот на пројекат за који се на крају испоставило да је неостварив.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2023
РЕГИОН
Могу ли Запад и Сарајево забранити Додику да буде – Додик
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала