- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Оптужница против оца и мајке починиоца масовног убиства у „Рибникару“ и запослених у стрељани

© Tanjug / Strahinja AcimovicГлавни јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Београду Ненад Стефановић
Главни јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Београду Ненад Стефановић - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2023
Пратите нас
Више јавно тужилаштво у Београду подигло је оптужницу против В. К и М. К. оца и мајке дечака К. К, који је 3. маја у Основној школи "Владислав Рибникар" убио девет вршњака и чувара. Оптужница је подигнута и против председника Стрељачког клуба "Партизан практикал шутинг" Р. И. и инструктора у том клубу Н. М.
Главни јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Београду Ненад Стефановић саопштио је да је В. К. оптужен да је починио тешко дело против опште сигурности.
Такође, оптужен је и да није на законски начин чувао оружје и муницију.
“Након нешто више од пет месеци свеобухватне истраге, Више јавно тужилаштво у Београду подигло је оптужницу против В. К, оца детета које је 3. маја 2023. године у основној школи Владислав Рибникар лишило живота 10 особа, од чега деветоро деце, и ранило шест особа, од којих петоро деце“, навео је тужилац Стефановић.
Тужилац је навео да постоји основана сумња да је окривљени у периоду од годину дана пре трагедије у основној школи Владислав Рибникар обучавао свог сина од 13 година да рукује ваздушним и ватреним оружјем, као и припадајућом муницијом, да гађа мете у облику концентричних кругова, учио га да пуни оквир, стоји правилно и дише приликом коришћења ватреног оружја.
Како је Стефановић навео, у истрази је утврђено да окривљени није држао оружје и муницију у сефу који се налазио причвршћен за зид у ормару ходника, а који је претходно набавио ради испуњавања услова за безбедно смештање и чување оружја, како би добио одобрење надлежног органа за набављање и поседовање ватреног оружја.
"Наиме, држао је наведено ватрено оружје са припадајућих шест оквира и муницијом уместо у металном сефу са кључем, у два пластична кофера који служе за преношење оружја, а не за његово безбедно смештање и чување. Ови кофери су се налазили у једном ранцу црне боје, при чему су оружје и припадајући оквир били упаковани у једном пластичном коферу са катанцем који је имао шифру, док је други пластични кофер био без катанца и у њему је била смештена припадајућа муниција“, навео је Стефановић.
Он је рекао да Више јавно тужилаштво непосредно врши утужење мајке дечака М. К. због кривичног дела недозвољена производња, држање и ношење оружја и експлозивних материја.
"Она је оптужена јер је неовлашћено држала муницију, с обзиром да је током истраге на једном од метака за пиштољ чешка Збројовка пронађен њен ДНК. Прецизније, на једној чаури која је нађена у кабинету историје код врата пронађен је њен неспорни ДНК", навео је Стефановић.

Тужилаштво тражи вишегодишње казне затвора

Тужилаштво тражи 12 година затвора за В. К, а за мајку детета две и по године затвора.
Због кривичног дела давања лажног исказа, како је рекао, непосредно су оптужени председник Стрељачког клуба "Партизан практикал шутинг" Р. И. и инструктор у том клубу Н. М.
"Р. И. је, како се сумња, дао лажан исказ пред Тужилаштвом када је испитиван у својству сведока у истрази против В. К., када је рекао да није видео дечака како пуца, да га је видео само једном преко видео надзора како дотрчава до свог оца који пуца и да је лично дао налог инструктору да дете изведе напоље", рекао је Стефановић
Додао је да је Р. И. тврдио је да никада није упознао то дете, нити је икада био са њим на ватреној линији, а да су такви искази је супротни доказима које је прикупило Више јавно тужилаштво и МУП.
"Окривљени Н. М. је такође тврдио у истрази да му није познато да ли је окривљени В. К. дао свом сину да пуца из ватреног оружја јер он то није видео, да би сигурно санкционисао такво понашање, као и да му није познато да је В. К. долазио да пуца са неким у стрељану. То је супротно доказима прикупљеним у истрази", навео је Стефановић.
Додао је су сви ученици одељења 7/2 ОШ "Владимир Рибникар", без обзира да ли су рањени или не, добили статус оштећених у том случају, због траума које су доживели.
"Ради заштите права свих оштећених, Тужилаштво је предложило да се јавност искључи из главног претреса", рекао је Стефановић.
Стефановић је рекао да је оптужница написана на 267 страна и да је спроведена опсежна истрага. Указао је и на специфичност случаја, будући да је злочин починило тринаестогодишње дете, због чега кривично не може да одговара.
Школско двориште Треће београдске гимназије - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2023
ДРУШТВО
Директор школе „Др Драган Херцог“: Посебан план рада за починиоца масакра у „Рибникару“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала