- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Ракете Хамаса лете ка Израелу - Sputnik Србија

УЖИВО Израел одговорио на напад из Сирије, оптужбе из Либана и Палестине због фосфорне муниције

Пратите нас
Четврти је дан сукоба Израела и палестинског Хамаса. Израел тврди да су у нападима у Појасу Газе убили министра економије Хамаса, док је та милитанта група покренула велики ракетни удар са више стотина пројектила на израелски Ашкелон. Ракете су испаљене и из правца Либана.
Израелски министар одбране Јоав Галан објавио је да Израел прелази на ''потпуну офанзиву'' на Појас Газе. У међувремену су Палестина и Либан оптужилe израелску армију да је употребила муницију с белим фосфором, која је забрањена међународним конвенцијама. Током вечери изведен је напад на Израел из Сирије, на шта је израелска војска одговорила ракетирањем сиријске територије.
Израелске власти објавиле су да је до сада погинуло најмање 1.000 људи и да је 3.400 повређено, уз десетине заробљених. На палестинској страни број страдалих у нападима на Појас Газе повећао се на 900, а још 4.600 људи је рањено.
Садржај
11:28 10.10.2023
 - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2023
СВЕТ
Где се информишете о новом сукобу на Блиском истоку?
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:51 10.10.2023
Израел испалио гранате према Сирији
Израелске трупе испалиле су артиљеријске и минобацачке гранате према Сирији након што су ракете испаљене из Сирије пале на отворена подручја на израелској територији раније данас, саопштиле су данас Израелске одбрамбене снаге (ИДФ).
Раније данас портал Тајмс оф Израел пренео је да је више минобацачких пројекитла испаљено из Сирије на Голанску висораван.
ИДФ је саопштио да је неколико пројектила прешло на територију Израела и пало на отворена подручја, не наневши никакву штету.
22:42 10.10.2023
У нападу Хамаса погинуо унук Душана Михалека
Мор Михалек, унук дугогодишњег уредника музичког програма Радија Нови Сад и познатог српског туристичког водича у Светој земљи Душана Михалека, пронађен је мртав након што је претходно био пријављен његов нестанак после почетка напада Хамаса на Израел.
"Нема више нашег Мора (рођен 1999). Дошли су из армије и социјалне службе да нам кажу да је пронађено његово тело. Нема више наде", написао је Душан Михалек на свом налогу на Фејсбуку.
Почасни конзул Србије у Израелу Александар Николић раније данас је рекао да није било информација о Мору Михалеку, пошто није био на списку ни мртвих ни отетих.
''Један је од више од 150 киднапованих. Лично сам пријатељ са Михалеком и јако ми је тешко да говорим о томе. Користимо све канале покушавајући да дознамо било шта, али то је сада најтежи део", рекао је Николић.
22:19 10.10.2023
Израелско - палестински рат - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2023
СВЕТ
Американци знали за намере Хамаса? /видео/
22:13 10.10.2023
Израелски министар спољних послова одбио позив Бореља на састанак у Бриселу
Министар спољних послова Израела Ели Коен одбио је позив високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља да се вечерас придружи састанку европских министара спољних послова у Бриселу.
„Док сахрањујемо своје мртве и боримо се против криминалног тероризма, када свет јасно подржава Израел, нема места за равнотежу и теоријске дискусије, већ само одлучан и бескомпромисан рат против палестинског тероризма“, каже извор у Коеновом кабинету, преноси Тајмс оф Израел.
Како додаје, Јерусалим је фокусиран на борбу против терориста, а не на дипломатске иницијативе, а министар Коен ће наставити да разговара телефоном са европским министрима спољних послова, пренео је Танјуг.
21:51 10.10.2023
Израелска војска саопштила да је забележила гранатирање на Голанској висоравни из правца Сирије
21:49 10.10.2023
Ер Србија - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2023
СРБИЈА
Још један авион „Ер Србије“ из Тел Авива слетео у Београд
21:40 10.10.2023
Сукоби Израела и Палестинаца - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2023
РУСИЈА
Руски сенатор Бајдену: Ако Израелци имају право да се бране, зашто немају Срби и Руси?
21:40 10.10.2023
Бајден: Масакр Хамаса над израелским цивилима бои је ''чисто зло''
Масакр који је палестинска милитантна група Хамас извела над израелским цивилима у пограничним градовима био је ''чисто зло'', изјавио је данас председник САД Џозеф Бајден.
''Буквално мислим да постоје тренуци у животу када се непатворено зло ослобађа на овај свет. Народ Израела је проживео један такав тренутак овог викенда. Више од 1.000 цивила је заклано у Израелу'', рекао је Бајден, а преноси Тајмс оф Израел.
Бајден је рекао да ''крволочност и бруталност Хамаса'' подсећа на оно што су чинили припадници терористичке организације Исламска држава.
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија
''Овај напад изнео је на површину болна сећања и ожиљке које су оставили миленијуми антисемитизма и геноцида над јеврејским народом'', рекао је Бајден и додао да се број америчких грађана који су погинули у нападу Хамаса повећао на најмање 14.
Бајден је навео да ће САД повећати војну помоћ Израелу, укључујући ту муницију и пресретаче како би се оснажио израелски ПВО систем ''Гвоздена купола''.
''Потрудићемо се да Израел не остане без ових критичних средстава за одбрану својих градова и грађана'', рекао је Бајден.
21:29 10.10.2023
Председници Турске и Русије, Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин на састанку у Анкари - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2023
РУСИЈА
Путин и Ердоган позивају Израел и Палестину на прекид ватре и преговоре
21:24 10.10.2023
ИДФ: Приоритет је елиминисати руководеће чланове Хамаса
Убијање руководећих припадника палестинске милитантне групе Хамас главни је приоритет Израелских одмбрамбених снагфа (ИДФ), изјавио је данас портпарол ИДФ Данијел Хагари.
''Нећемо се зауставити у настојању да се елиминишу високи званичници Хамаса, то нам је главни приоритет'', рекао је Хагари, након што су синоћ у израелским ударима убијена два високорангирана припадника Хамаса, и додао да израелске трупе још траже терористе у јужном Израелу, преноси Тајмс оф Израел.
Истакао је да је данас у тим потрагама убијено девет терориста у разним израелским градовима на југу земље.
''Директива снагама је јасна - пронађите терористе и уништите их'', рекао је он.
Истакао је да су поред тога пронађена тела 103 терориста само у кибуцу Бери, након што су убили више од 100 Израелаца у том кибуцу.
20:47 10.10.2023
Израелска војска испалила фосфорну муницију на Либан
Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) отвориле су јаку ватру на Либан, користећи фосфорну муницију, након што су припадници милитантне палестинске групе Хезболах напали израелске положаје у окупираном округу Кфарчуба, јавила је либанска телевизија Ал Џадид.
То гранатирање изазвало је пожаре у двориштима локалног становништва и у боровим шумарцима на том подручју, пренела је телевизија.
Борци Хезболаха су раније напали из граничног подручја Либана и погодили израелски тенк Меркава противтенковском вођеном ракетом из непосредне близине.
20:41 10.10.2023
Лавров разговарао са иранским колегом
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров разговарао је телефоном с иранским колегом Хусеином Амиром Абдулахијаном о заоштравању израелско-палестинског сукоба, саопштено је из Министарства иностраних послова Русије.
„Наглашена је важност што скоријег прекида оружаног сукоба и решавања ситуације на међународно-правној основи“, наведено је у саопштењу.
20:18 10.10.2023
20:00 10.10.2023
ИДФ: Из правца Либана лансирано 15 ракета на северни Израел
Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да је из правца Либана лансирано 15 ракета на северни Израел, али да није причињена материјална штета.
ИДФ је додао да је четири пројектила пресрео ПВО систем ''Гвоздена купола'', док су остали пали на отвореним површинама и нису узроковали никакву штету или повредили било кога, преноси Тајмс оф Израел.
19:26 10.10.2023
Палестинци: Израел сравнио са земљом куће, школе и болнице у Појасу Газе
Палестинске власти саопштиле су данас да су у Појасу Газе сравњене са земљом куће, школе, здравствене установе и владине зграде у израелским ваздушним нападима који су настављени и данас.
Према њиховим информацијама, потпуно је уништено 168 објеката, укључујући 1.009 стамбених јединица, док је делимично уништено више од 12.600 стамбених јединица.
Поред тога, додају да је бомбардовано 10 здравствених установа, укључујући седам болница.
Истовремено, уништено је 48 школа, 23 владине зграде, а бомбардовано је и 12 амбулантних возила, наводи се у саопштењу палестинских власти.
Из палестинског министарства информисања наводе да је убијено пет медицинских радника и седам новинара.
19:23 10.10.2023
Рат против палестинске милитантне групе Хамас могао би да кошта Израел 6,8 милијарди долара, показују прогнозе једне од највећих израелских банака Хапоалим.
Цена рата укључује позив за 300.000 резервиста који су морали да напусте своја радна места, што је најмасовнија мобилизација од Јомкипурског рата 1973. године, обнову инфраструктуре, стамбених објеката и делова војске, као и вошегодишње трошкове рехабилитације војних инвалида и збрињавање породица убијених бораца, преноси Тајмс оф Израел.
19:09 10.10.2023
ИДФ: Хамас извео масакр у Кфар Ази, људи брутално искасапљени
Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да су милитанти палестинске групе Хамас извели масакр у кибуцу Кфар Аза на југу Израела, у којем су жене, деца и старци "брутално искасапљени" на начин који подсећа на деловање Исламске државе.
Из ИДФ-а су навели да не могу да потврде тачан број убијених људи у Кфар Ази, нити могу да улазе у детаље о томе како су они убијени.
"Свесни смо гнусних дела за која је Хамас способан", навели су из израелске војске за Си-Ен-Ен.
Раније данас, један израелски генерал описао је тренутак када је војска пронашла тела у кибуцу Кфар Аза, рекавши да никада није видео нешто слично у својој 40-годишњој каријери.
18:58 10.10.2023
Министарство иностраних послова Палестине оптужило је израелску армију да је употребила муницију с белим фосфором, која је забрањена међународним конвенцијама.
18:58 10.10.2023
Галан наредио „потпуну офанзиву“' на Газу у обраћању војницима
Израел прелази на ''потпуну офанзиву'' на Појас Газе, пошто спорадични сукоби са палестинском милитантном групом Хамас на југу израела трају већ четврти дан, поручио је данас израелски министар одбране Јоав Галан.
''Уклонио сам сва ограничења, повратили смо контролу над подручјем, и сада прелазимо на потпуни напад'', рекао Галан у свом обраћању израелским војницима на граници са Појасом Газе, преноси Тајмс оф Израел.
Он је војницима рекао да ће видети промену.
''Имаћете могућност да промените стварност овде. Видели сте да се цене плаћају и видећете промену. Хамас је желео промену у Гази, а промена ће бити 180 степени другачија од онога што је замислио'', рекао је Галан.
Он је истакао да се Газа ''никад неће вратити на оно што је била''.
"Ко год дође да обезглављује, убија жене, преживеле Холокауста, елиминисаћемо га свом снагом и без компромиса'', рекао је Галан.
Израелски министар одбране је раније наредио ''потпуну опсаду'' Појаса Газе, и навео да се Израел бори против, како је навео, ''животиња у људском облику''.
Појасу Газе јуче су затворени дотоци струје, хране, горива и воде из правца Израела.
18:30 10.10.2023
Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган у Техерану - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2023
РУСИЈА
Ердоган намерава да разговара са Путином о израелско-палестинском сукобу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала