- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Белгија ће формирати фонд за помоћ Кијеву од 1,7 милијарди евра уз коришћење замрзнуте руске имовине

CC0 / Pixabay / Новчанице евра
Новчанице евра - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2023
Пратите нас
Белгија ће формирати фонд за помоћ Украјини у висини од 1,7 милијарди евра уз коришћење прихода од замрзнуте руске имовине, изјавио је белгијски премијер Александер де Кро.
„У Белгији је на снази порески систем за приходе од замрзнуте руске имовине. План је да се 100 одсто пореза који се добије од прихода проследи Украјини“, рекао је Де Кро на заједничкој конференцији за новинаре са украјинским председником Владимиром Зеленским.
Он је додао да Брисел планира да Кијеву преда сва средства која добије од опорезоване добити од замрзнуте руске имовине, а она ће се користити за куповину оружја, хуманитарну помоћ, финансирање цивилне мисије ЕУ за Украјину, као и у својству макрофинансијске помоћи.
Након почетка специјалне војне операције Русије у Украјини Европска унија и земље Г7 замрзле су готово половину руских девизних резерви у вредности од око 300 милијарди евра. Око 200 милијарди евра налази се у ЕУ, углавном на рачунима белгијског Еуроклира, једног од највећих у свету рачуноводствен-клириншких система. Лидери ЕУ су октобра прошле године наложили су Европској комисији да припреми предлоге за коришћење замрзнуте руске имовине за финансирање обнове Украјине, иако ЕК до сада није изнела такав предлог. Кремљ је саопштио да би доношење оваквих одлука било још један корак у кршењу свих правила и норми међународног права.
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен обећала је раније да ће представити легалан начин коришћења ове имовине у корист Украјине. Али њена изјава изазвала је забринутост међу званичницима блока и дипломатама, укључених у вишемесечне расправе о овој идеји.
Раније је Њујорк тајмс, позивајући се на правнике у Вашингтону, Бриселу и Лондону објавио да би конфискација руске државне имовине у корист Украјине могла да представља кршење међународног права и опасан преседан.
У наставку погледајте најновије издање емисије Мој поглед на Русију:
Лого ЕУ на згради седишта Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
СВЕТ
ЕУ замрзнула 21 милијарду евра руске имовине, у току дискусија шта да раде даље са њом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала