- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ФСБ: Планови Кијева и Лондона о диверзијама против руских нуклеарних електрана – нуклеарни тероризам

© ФСБ РФ / Уђи у базу фотографијаПрипадник Федералне службе безбедности Русије
Припадник Федералне службе безбедности Русије  - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2023
Пратите нас
Планове Украјине и Велике Британије за извршење диверзија против руских нуклеарних електрана треба оквалификовати као нуклеарни тероризам, изјавио је директор Федералне службе Русије и председник Савета руководилаца органа безбедности и специјалних служби држава чланица Заједнице Независних Држава (ЗНД) Александар Бортњиков.
Он је подсетио да је Федерална служба безбедности у августу ове године привела чланове украјинске диверзантско-извиђачке групе које су обучавале специјалне јединице британске војске, а које су имале задатак да, између осталог, изврше диверзије на Смоленској и Курској нуклеарки.

„Планови Кијева и Лондона да изврше саботажу на руским нуклеаркама подижу терористичку претњу на виши ниво, што тражи од светске заједнице да изради принципијално нове приступе у борби против тероризма, његових идејних инспиратора, спонзора и пропагатора“, истакао је Бортњиков на седници Савета руководилаца органа безбедности и специјалних служби држава чланица ЗНД у Бакуу.

Према његовим речима, против Русије се у Украјини боре припадници 13 приватних војних компанија из Европе и припадници девет иностраних паравојних прокси-формација, а идентификовано је готово 800 плаћеника из 35 земаља.
Само у земљама Европске уније, подвукао је он, постоји 17 кампова за обуку милитаната украјинских војних формација.
Директор ФСБ је оценио да је Запад од Украјине направио полигон на коме терористи и плаћеници уче методе модерног ратовања како би ово искуство применили у ЗНД.

„Украјина се, напорима Вашингтона и његових савезника у НАТО-у претворила у извор војне и терористичке претње на граници Савезне државе Русије и Белорусије“, закључио је Бортњиков.

У наставку погледајте најновије издање емисије Мој поглед на Русију:
Курска нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2023
РУСИЈА
Кијев кренуо путем нуклеарног тероризма: Москва упозорава на могућу катастрофу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала