- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Тотална доминација Николе Јокића, пре него што је лопта и подбачена

© AP Photo / Jack DempseyНикола Јокић
Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2023
Пратите нас
Име Николе Јокића доминирало је током традиционалне анкете у НБА лиги, чији су актери били генерални менаџери тимова. Лидер Денвер Нагетса сврстан је на прво место апсолутно свих категорија, почев од тога ко ће бити МВП наредне сезоне, ко је најинтелигентнији кошаркаш, па до тога ко је најбољи центар и странац у лиги.
Јасно је да се кључно питање односило на то ко ће понети епитет најкориснијег кошаркаша у сезони 2023/24, а српски репрезентативац однео је 43 одсто гласова менаџера, док је иза њега био Јанис Адетокумбо из Милвокија са 20 одсто, Џејсон Тејтум из Бостона са 13, а Лука Дончић суперстар Даласа завршио је на четвртој позицији са свега 10 одсто гласова.
Ту причи није крај, већ тек почетак доминација Сомборца који је прошле сезоне предводио на паркету Денвер до историјског прстена НБА лиге.
Наредно питање дословце је гласило: „Основали сте НБА франжизу и можете да изаберете једног кошаркаша по избору и да кренете са њим, ко би то био?
Никола Јокић поново је био најчешћи избор менаџерима. Чак 33 одсто гласало је за њега, иза њега се нашао новајлија у НБА лиги, Виктор Вембањама из Сан Антонија са 23 одсто, трећи је Адетокумбо са 13 одсто, четврти Донћић са 10, а пети Ентони Едвардс из Минесоте са тек седам одсто гласова.
На питање ко је најбољи ценатр у НБА лиги, ту просто дилеме није било, нити је смело да буде. Са 93 одсто гласова Србин је одувао конкуренцију, гласове су добили још само Џоел Ембид и Ентони Дејвис из Лос Анђелес Лејкерса.
Када је у питању најбољи разиграваш и играч са највише утицаја на екипу, Јокић је и ту потукао конкуренцију до ногу.
За српског кошаркашког генија гласало је чак 67 одсто менаџера, други је био Дончић са 17 одсто, трећи Леброн Џејмс са тек седам одсто гласова.
Доминација је заокружена са последња два питања – ко има највећи кошаркашки IQ, као и ко је најбољи страни кошаркаш у НБА лиги?
У оба наврата Јокић је био испред осталих. Када је кошаркашки коефицијент у питању, Никола је добио 50 одсто гласова, Леброн Џејмс 33, а Крис Пол из Голден Стејт 10 одсто гласова.
Најбољи страни кошаркаш, поново ас Денвера на челу каравана и чак 80 одсто гласова. Лука Донћић „окитио“ се Сребрном медаљом захваљујући 10 одсто гласова, Јанис Адетокумбо је трећи са седам, а Џоел Ембид из Филаделфије четврти са мизерна три процента гласова.
Нема дилеме да ће наредна сезона у којој Денвера отвара против Лос Анђелес Лејкерса у ноћи између 23. и 24. Октобра бити и те како узбудљива и да ће се, по свему судећи, поново све на паркету вртети око кошаркашког генија из Сомбора.
Надајмо се само да се није уморио и да му није досадило да из меча у меч помера границе и дели лекције Американцима и свим осталима у НБА лиги.
Погледајте интервју са Владимиром Јовановићем.
Данте Егзум - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2023
СПОРТ
Осветнички плес у Мадриду /видео/
Мајами - Денвер, Никола Јокић, 4. утакмица - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2023
СПОРТ
Нуркић „показао зубе“ Јокићу – Денвер добио нову звезду
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала