- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија неће пропасти – то је и Западу јасно: Кључне поруке Путина са енергетског форума

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2023
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин обратио се на пленарној седници међународног форума „Руска енергетска недеља“ и поручио да су покушаји Запада да изолује Русију пропали, те да се земља налази на правом путу.

Русија неће пропасти

Западне земље су већ свесне да Русија неће пропасти.
– Зашто је то потребно Европи – да стварају себи проблеме у нади да ћемо ми пропасти? Ми нећемо пропасти, ту је већ све јасно – и свима њима је јасно. Не, упали су у ту причу и терају даље без икаквог анализирања актуелних догађаја.
Никоме се не свиђају опомене и притисци колективног Запада – сви се боре за праведнији свет.
– Сви се боре за праведнији свет, светски поредак, то је суштина свих процеса који се данас одвијају у свету. И сигурни смо да смо ми на правом путу.

Ко је крив за сукоб на Блиском истоку и где је решење

– Без решавања фундаменталних политичких питања, од којих је главно формирање суверене палестинске државе са престоницом у источном Јерусалиму, немогуће је решити проблем у целини. Политика насељавања и низ других компоненти довеле су на крају до експлозије насиља. Ово што се дешава је страшно.
Стране у блискоисточном сукобу морају, што је могуће више, избегавати цивилне жртве.
Ако су мушкарци решили да се боре, онда нека се боре, али нека оставе на миру жене и децу. То се тиче обе стране.
Русија сматра да су неосноване оптужбе против Ирана у вези са заоштравањем сукоба на Блиском истоку, док поступци САД погоршавају ситуацију.
Није ми јасно зашто САД пребацују носаче авиона у Средоземно море, шта намеравају да раде, да бомбардују Либан? Или су једноставно решили некога да застраше? Међутим, тамо су људи који се више ничега не боје.
Генерално, проблеми са решавањем ситуације на Блиском истоку повезани су са политиком САД које су решиле да све саме регулишу, задовољавајући „материјалне потребе становништва“.
У суштини, покушали су да замене решавање кључних политичких проблема некаквом милостињом.
–Створени су механизми за решавање ситуације. Међутим, САД су у последњих неколико година занемариле те механизме и одлучиле да све саме регулишу. Нису искористиле те механизме.

Украјина добија милијарде за транзит руског гаса

Одустају од нашег гаса. Питање је – зашто? Ми имамо два гасоводна система преко територије Украјине. Један функционише, транзит ради, у Европи добијају наш гас. Украјина је затворила другу маршруту. Али, видите, она сваког месеца добија од Европе четири, пет милијарди долара – нешто и из САД, али добар део од Европе.

Европи недостаје здрав разум

Европа би једноставно могла да каже – брзо отворите маршруту, то нам треба да подржимо нашу економију. Не. Зашто се гас може транспортовати у Европу једном маршрутом, а другом не? Зашто се неке европске економије понашају тако, укључујући немачка – нема разумног објашњења.
„Северни ток 2“ води директно у Немачку. Један крак није оштећен, то је 27,5 милијарди кубних метара годишње, довољно је само „притиснути дугме“. За то је неопходна одлука немачке владе. Они више доле да купују све по 30 одсто вишој цени и да не користе наше енергенте. Значи, њихов избор је да купују 30 одсто скупље од Сједињених Америчких Држава, а тамо се само радују.

Запад унео хаос на глобално тржиште енергената

Поступци неких наших колега, западних елита унеле су неред на глобално енергетско тржиште, укључујући тржиште нафте. Негативне последице таквих политизованих корака утичу на целокупну светску економију. Сада ће то морати да се поправља.

Антируске санкције поткопале европску економију

Европске земље су фактички одустале од наших енергената. Не у потпуности, али покушавају то да ураде – да одустану од наших енергената који су дуги низ година обезбеђивали економско и друштвено благостање ЕУ. Они сада преплаћују испоруке нафте, нафтних деривата, гаса, због чега је привреда Европске уније на нули, док је индустријска производња од марта ове године у минусу.

Русија ће утростручити производњу гаса

Русија има огромне планове по питању течног природног гаса. У наредној деценији производња гаса би требало да се утростручи – на 100 милион тона годишње. Планирани обим инвестиција премашује шест билиона рубаља. Веома је важно да руски пројекти реализују своју конкурентску предност на тржишту, укључујући ефикасну логистику.
Председник Русије Владимир Путин говори на Руској енергетској недељи - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2023
РУСИЈА
Путин на Руској енергетској недељи: Русија је практично нашла алтернативу европском тржишту
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала