- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бугарски новинар: Свет заборавио на Украјину – Запад се фокусирао на Израел

© AFP 2023 / YURIY DYACHYSHYN Амерички и украјински војници на церемонији поводом заједничких војних вежби
Амерички и украјински војници на церемонији поводом заједничких војних вежби  - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2023
Пратите нас
Фокусираност Запада на Израел могла би допринети томе да се сукоб у Украјини брже заврши, сматра новинар Бугарске слободне телевизије Виктор Турмаков.
„Изненадна ескалација сукоба на Блиском истоку довела је до тога да је свет заборавио на кризу у Украјини. То не може да не забрињава председника Украјине Владимира Зеленског који у својој борби против Русије рачуна управо на западну солидарност. Посвећивање пажње украјинском сукобу и помоћ Запада могли би значајно да се смање услед недавног напада Хамаса на Израел. Ако помоћ Кијеву престане, то ће бити у корист Русије“, сматра новинар.
Како је истакао, западни војно-индустријски комплекс „за две године није почео да ради обећаним темпом“.
„Арсенали су скоро празни и сада, када ће Кијев вероватно морати да дели војну помоћ са Тел Авивом, новац који се у потоцима сливао у Кијев сада ће се вероватно претворити у танак млаз. Пажња Запада на Израел вероватно ће убрзати окончање рата. Запад ће највероватније притећи у помоћ Израелу на рачун Украјине“, закључио је Турмаков.

Палестинско-израелски сукоб

Војно крило палестинског покрета Хамас у суботу је објавило операцију „Потоп ел Аксе“ против Израела. Израелска војска након тога је саопштила да покреће операцију „Гвоздени мачеви“ против Хамаса у Појасу Газе.
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је у обраћању нацији да се земља налази у ратном стању и додао да је наредио мобилизацију резерви. Израелска војска чисти насељена подручја.
Палестинско-израелски конфликт, у чијој су основи територијални интереси страна, деценијама представља жариште у региону.
Одлуком Уједињених нација, уз активну улогу СССР, 1947. године одређено је да буду формиране две државе - Израел и Палестина - али је основана само израелска држава.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније је изјавио да је потребно хитно зауставити крвопролиће између Израела и Палестине и позвао стране да прекину борбена дејства.
Истраживали смо да ли сукоб Израелаца и Палестинаца може да изазове конфликт много ширих размера:
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2023
РУСИЈА
Захарова: Немогуће да САД нису знале шта се спрема на Блиском истоку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала