- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Брисел замахнуо мачем према Илону Маску – само западне власти смеју да објављују „истину“

© AP Photo / Patrick PleulИлон Маск
Илон Маск - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2023
Пратите нас
Твитер, односно друштвена мрежа „Икс“ током палестинско-израелског сукоба у доброј мери је био занимљив и у доброј мери поуздан извор информација. Са друге стране, ЕУ је систем опседнут контролисањем свега, а уз то се у овом сукобу ставила на једну страну. Отуда спор између Брисела и власника „Икса“, Илона Маска, и не чуди.
Овако филозоф Никола Танасић коментарише најновију заваду коју је са Илоном Маском започео европски комесар за унутрашњу трговину Тјери Бретон.
Бретон је, подсећамо, управо преко „Икса“ поручио Маску да се на тој друштвеној мрежи наводно „шире дезинформације“ везане за сукоб Израела и палестинске милитантне групе Хамас, позивајући га да предузме контрамере у складу са новим правилима ЕУ о онлајн садржајима.
„Наша политика је да је све отвореног кода и транспарентно, приступ за који разумем да га ЕУ подржава. Молимо Вас да наведете кршења на која се позивате на платформи „Икс“ како би јавност могла да их види“, навео је амерички милијардер у одговору на Бретонове тврдње.
Илон Маск - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2023
СВЕТ
Како је израелско-палестински сукоб „завадио“ Илона Маска и ЕУ

На „Иксу“ истинитост није под контролом власти

Према Танасићевим речима, током палестинско-израелског сукоба, „Икс“ је био махом преплављен материјалима очевидаца.
„Будући да на „Иксу“ пратим различите људе из различитих контекста, заиста могу да кажем да сам од свих медија које сам читао, на „Иксу“ имао најобјективнију слику догађања“, наводи он.
Људи су навикли да сваки извор информација третирају као да је плод уредничке политике, па је са ширењем информација на „Иксу“, кренула повика на ову платформу.
„Јако много људи, који имају јасно формиране идеолошке ставове о том конфликту је сваки призор или информацију која долази од друге стране аутоматски доживљавала као подметнуту пропаганду, што је довело до тога да „Икс“ и Маска оптужују да су 'септичка јама палестинске пропаганде' и 'продани ционистички медиј'“, објашњава Танасић.
Међутим, оно што је „Икс“ показао је, а што је Маск напоменуо у одговору Бретону, да је концепт „Икса“ концепт регулисања одоздо, додаје наш саговорник.
„Икс“ има институцију која се назива „белешке заједнице“, где људи могу да коментаришу вести и да додају контекст на њу. То је визуелно слично ономе што је раније постојало на Твитеру – који медиј је подобан, а који није јер „сарађује“ са Русијом и Кином – међутим, овде се ради о томе да корисници додају контекст на информацију; могу да напишу да је одређена информација нетачна из одређених разлога.
Та информација ставља се на располагање другим читаоцима који могу да оцене да ли је контекст релевантан или није релевантан.
„Откако је тај систем уведен, „белешке заједнице“ које сам виђао увек су биле од велике помоћи. Оне су заиста указивале на малициозно искривљивање информација, на подметање лажних фотографија, на подметање фотографија из другог контекста и те ствари су могле да се виде везано и за ово“, истиче Танасић.
Проблем је у малобројности оних који остављају напомене у „белешкама заједнице“, док је поплава информација и физичких снимака јако велика. Зато на „Иксу“ може да се прочита и доста узнемирујућих ствари, укључујући и оне које могу да се подведу под пропаганду, додаје он.
„Али, кључно је да се те ствари врло брзо нивелишу и да се у реакцијама других људи види колико је то озбиљно. Управо то је идеја Твитера, односно „Икса“ – да информације протичу слободно, али да их реципијенти сами модерирају“, каже Танасић.

Информативна хистерија ЕУ

Према мишљењу нашег саговорника, ЕУ води, како каже, хистеричну информативну политику. Ради се о бирократском систему у коме идеја да неко нешто ставља у етар, а да то није идеолошки правоверно, а то је управо списак правила који је Бретон доставио Маску, нешто је што је незамисливо и недопустиво.

„Они су већ припретили блокирањем „Икса“. Не би им био ни први пут да нешто блокирају. Али, основна ствар је у томе да је ЕУ у овом конфликту наступила са отвореном подршком једној страни у конфликту и, самим тим, добар део људи је ово схватио као једну врсту медијске подршке тој једној страни усмереној на то да се друга страна не чује на платформи која је врло важан и релевантан извор информација“ оцењује Танасић.

Каква је будућност некадашњег Твитера

Откако је Илон Маск преузео управљање Твитером и претворио га у платформу „Икс“, идеолошки предзнак ове друштвене мреже умногоме се променио, сматра наш саговорник.
Раније је било тихе модерације и тихог потискивања информација, пре него што се отворено кренуло на забрану садржаја. Танасић подсећа да је бивши амерички председник Доналд Трамп у једном тренутку „банован“, односно да му је забрањено да објављује на Твитеру. Такође, Илон Маск је отворио поверљиве досијее из којих се видело како је бивше руководство Твитера забрањивало објављивање информација везаних за злоупотребе које је чинио син садашњег америчког председника Џозефа Бајдена, Хантер.
Према Танасићевим речима, сада на „Иксу“ има много више простора за, на пример, десничарске или конзервативне наративе. Такође и за наративе теорија завере и томе слично. За сада, то делује као попуштање ранијих стега.
Међутим, слика „Икса“ на коју се прво помисли када се помене ова друштвена мрежа, да се састоји од, како Танасић каже, популације твитерашких либерала и „линч-руље која разапиње људе на крст због другачијег мишљења“ и даље опстаје. Ова слика није настала са Маском, она постоји много пре његовог преузимања Твитера, објашњава наш саговорник.
„Да ли ће Маск то да промени, видећемо. У сваком случају, његови кораци иду у смеру децентрализоване платформе и где год може, труди се да избегава тоталитарне или агресивне потезе са позиција моћи, где се неко забрањује, банује, гаси и томе слично“, закључује Танасић.
Основатель компаний Tesla и SpaceX Илон Маск - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2023
РУСИЈА
„Милијарду долара на сваких пет минута“: Илон Маск исмејао Зеленског /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала