- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Отворена деоница ауто-пута Рума-Шабац – до Нове године путарина бесплатна /видео/

© Tanjug / TARA RADOVANOVICАуто-пут Рума Шабац
Ауто-пут Рума Шабац - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2023
Пратите нас
Ауто-пут у пуном профилу Рума-Шабац дужине 24,6 километара свечано је отворен у 10.00 часова, а председник Србије Александар Вучић најавио је да ће путарина на овом делу ауто-пута до Нове године бити бесплатна.
Отварању су поред председника Србије Александра Вучића присуствовали и премијерка Ана Брнабић, као и министар саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Горан Весић, министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић, министар полиције Братислав Гашић, директор Коридора Србије Александар Антић, представници извођача азербејџанског Азвирта, као и представници Руме и Шапца.
Председник Србије Александар Вучић поручио је данас, на свечаности отварања новог аутопута у пуном профилу од Руме до Шапца у дужини од 24,6 километара, да треба што пре завршити и брзу саобраћајницу од Шапца до Лознице
„Имамо много аутопутева и биће их тек, али овај део до Лознице је важно да завршимо. Ово је било најважније, али мора сад да се заврши и до Лознице, јер то нас после спаја и са Малим Зворником и са комплетним Подрињем“, рекао је Вучић.
Вучић је најавио да ће путарина на овом делу ауто-пута бити бесплатна до Нове године, те да су цене за деоницу Рума - Шабац 100 динара, 270 динара Београд - Шабац, а 170 динара Београд - Рума.
Истакао је да ће нова деоница ауто-пута подићи Лозницу и довести нове инвеститоре.
Директор Коридора Србије Александар Антић је рекао да ће до краја следеће године сигурно бити завршен део од Петловаче до Лознице.
Вучић је рекао да остаје, ипак, и шабачки део и да је важно да што пре буде завршен.
Вучић је синоћ рекао и да ће пут за саобраћај бити пуштен у 18.00 часова, као и да је поносан на овај аутопут и да ће сада од Београда до Шапца моћи да се стигне за 45 минута.
„То је нешто невероватно и величанствено. Када кренете ка шабачком мосту видећете један предиван дрворед код Кленка, то је величанствено како изгледа“, рекао је Вучић и додао да је поносан на Србију и на оно што је изграђено, „а то је оно што људи виде“.
Укупна дужина ауто-пута од Руме до Шапца са мостом преко Саве, која се пушта у јавни саобраћај износи 24,6 километара, а обухвата 440 метара повезаних са Фрушкогорским коридором, 22,08 км ауто-пута од Руме до Шапца, мост преко Саве од 1 335 метара као и 700 метара дела деонице 3 до петље Дреновац.
Преостали део трасе Деонице 3, брза саобраћајница од Шапца до Лознице, дужине 53,88 км је још у изградњи.
Укупна дужина деонице Рума - Шабац - Лозница је 78 километара а цео пројекат је подељен на три деонице и то - Деоница 1 ауто-пут Рума - Шабац, Деоница 2 мост преко реке Саве и Деоница 3 брза саобраћајница Шабац - Лозница.
На целој овој деоници предвиђена је изградња 56 објеката од тога 54 моста, као и изградња осам раскрсница (пет кружних и три денивелисане), али и три петље у Руми, Хртковцима и Дреновцу.
Конкретно деоница аутопута од Руме до Шапца има шест надвожњака, осам мостова и две петље, Рума и Хртковци.
Овај ауто-пут има три наплатне станице и то су: наплатна станица „Рума“ са 11 пролаза у оба смера, „Хртковци“ са пет пролаза у оба смера и „Шабац“ са осам пролаза у оба смера.
У изградњу ауто-пута уграђено је 305.000 тона асфалта, 136.210 кубика бетона, 2.466.000 кубика материјала у насип, 16.074 тона арматуре и постављено 116,036 метара одбојне ограде.
Траса ауто-пута Рума-Шабац заобилази насеља Кленак, Платичево, Хртковци и Јарак, чиме се ова места растерећују од тешког теретног саобраћаја.
Испред Хртковаца је изграђен надвожњак са петљом, где се ауто-пут укршта са државним путем ИБ реда бр.20.
Мост преко Саве дужине 1.350 метара, састоји се из главне мостовске конструкције дужине 605 м, леве прилазне конструкције 310,5 м, десне прилазне конструкције 439,5 м, као и продужетка мостовске конструкције у дужини од 1.010 м.
Укупна дужина овог моста са продужетком износи 2. 365 метара.
Мост преко Саве, спојен је 25. јула 2022.
Комерцијални уговор за изградњу ауто-пута Рума-Шабац и брзе саобраћајнице Шабац-Лозница потписан је 19. новембра 2019. са азербејџанском компанијом Азвирт која је радила на његовој изградњи са домаћим подизвођачима. Потписивању уговора са компанијом из Азербејџана присуствовао је тада и председник Србије Александар Вучић.
Деоницом од Руме до Шапца, са мостом преко Саве, Мачва и Срем добијају нову перспективу, а брзом саобраћајницом од Шапца до Лознице, овај крај имаће бољу везу са Западном Србијом и Републиком Српском.
Овај значајан инфраструктурни пројекат приближава Мачву, Лозницу и Подриње са Новим Садом и Београдом, где ће се од Шапца до Београда стизати за 40 минута, а петља Рума спаја ауто-пут Рума-Шабац са будућим Фрушкогорским коридором, као и са постојећим ауто-путем Е-70 Београд-Шид.
Изградњом Фрушкогорског коридора, који ће се „наслањати“ на овај пројекат, од Руме до Новог Сада, стизаће се за 20 минута.
Овај пут је иначе и најкраћа веза између Београда и Новог Сада са БиХ и Републиком Српском преко граничног прелаза Бадовинци (Павловића ћуприја) и даље према Бијељини или прелаза Трбушница код Лознице.
Брза саобраћајница Рума-Шабац-Лозница, у целини треба да се заврши до краја 2024. године.
Председник Србије Александар Вучић на отварању ауто-пута Рума-Шабац - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2023
ЕКОНОМИЈА
Вучић: У Кини потписујемо три стратешка документа /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала