- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Патријарх Порфирије стигао у Подгорицу, разговарао са Милатовићем /видео/

Пратите нас
Патријарх српски Порфирије стигао је данас у Подгорицу поводом деценије освећења Саборног храма Христовог васкрсења. Он је по доласку у главни град Црне Горе разговарао са председником државе Јаковом Милатовићем, саопштила је Српска православна црква.
Како се наводи у саопштењу објављеном на сајту СПЦ, пријему су присуствовали митрополит црногорско-приморски Јоаникије и чланови патријархове свештене пратње протођакон Драган Радић и протођакон Радомир Врућинић.
Из кабинета црногорског председника раније је саопштено да ће данас у Вили Горица бити приређен свечани ручак у част патријарха Порфирија.
Патријарха и његову свештену пратњу раније данас на подгоричком аеродрому дочекао је митрополит црногорско-приморски Јоаникије, саопштила је Информативна служба Српске православне цркве.
Патријарх борави у Црној Гори поводом обележавања 10. годишњице од освештења Саборног храма, дочека моштију Светог Спиридона и освештења камена темељца цркве Светога Саве, као и темеља Православне гимназије „Свети Сава“, чија изградња је почела у подгоричком насељу Стари аеродром.
Данас, у 18 часова, у подгоричком Саборном храму биће уприличен свечани дочек патријарха српског Порфирија и светог Спиридона Тримитунтског Чудотворца.
У недељу, 15. октобра, у 9 часова свету литургију ће служити патријарх Порфирије уз више архијереја Српске православне цркве.
Истог дана у 13 часова, патријарх Порфирије и митрополит Јоаникије освештаће камен темељац цркве Светог Саве и темеље православне гимназије „Свети Сава“, чија изградња је почела у подгоричком насељу Стари аеродром.
У 19 часова патријарх Порфирије ће посетити цркву Светог Ђорђа под Горицом, најстарије богослужбено место у Подгорици, где је по предању свету тајну крштења примио свети Симеон Мироточиви.
Свечана духовна академија поводом 10 година од освећења Саборног храма биће одржана у 20 часова на платоу испред Саборног храма. Беседу ће одржати архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара, наведено је у саопштењу СПЦ.
 Храм Христовог васкрсења у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2023
ДРУШТВО
Кућа вјерницима и мјесто слободе: Деценија Храма Христовог васкрсења у Подгорици /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала