- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амбасадор Палестине за Спутњик: Ако агресија потраје, ни ЕУ ни свет се неће изборити са последицама

© AP Photo / Hatem AliИзраелско-палестински сукоб
Израелско-палестински сукоб - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2023
Пратите нас
Палестина очекује да ће Европска унија апеловати на прекид ватре Израела у Појасу Газе, као и да ће утицати на повлачење наредбе о принудној евакуацији становника Појаса и отварање хуманитарних коридора, изјавио је у интервјуу Спутњику стални представник Палестине при ЕУ, као и амбасадор Палестине у Белгији и Луксембургу Абдалрахим Алфара.
Он је додао су били уложени огромни напори да се Брисел увери да ЕУ не може да уведе „колективну казну“ целокупном становништву Појаса Газе.

Према његовим речима, у случају наставка агресије, са њеним последицама се неће моћи изборити ни ЕУ, ни цела светска заједница.

Дипломата је оценио да лидери институција ЕУ тренутно не планирају посету палестинским територијама, иако би такве посете биле важне.
„Пристрасно извештавање о кризи на Блиском истоку у западним медијима утицало је на званичан став Запада, који је у првим данима потпуно стао на страну Палестине“, нагласио је амбасадор.
Истовремено, приметио је он, масовни протести у знак подршке Палестинцима у Европи помогли су да се став ЕУ о палестинско-израелском питању коригује.

Дипломата је нагласио да је за ових неколико дана сукоба убијено више од 705 деце, 476 жена и да су то страшне бројке за Европљане и све који поштују људска права.

Палестински амбасадор је још оценио да је предстојећа посета лидера Палестине Махмуда Абаса Москви важна, јер свет обраћа пажњу на гледиште Русије о палестинском питању.
Дипломата је најавио да ће тема прекида ватре у Гази, највероватније бити размотрена на виртуелном самиту ЕУ 17. октобра и да ће бројне земље желети да је покрену.

Палестинско-израелски сукоб

Војно крило палестинског покрета Хамас 7. октобра објавило је операцију „Потоп ел Аксе“ против Израела. Израелска војска након тога је саопштила да покреће операцију „Гвоздени мачеви“ против Хамаса у Појасу Газе.
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је у обраћању нацији да се земља налази у ратном стању и додао да је наредио мобилизацију резерви. Израелска војска чисти насељена подручја.
Палестинско-израелски конфликт, у чијој су основи територијални интереси страна, деценијама представља жариште у региону.
Одлуком Уједињених нација, уз активну улогу СССР, 1947. године одређено је да буду формиране две државе ─ Израел и Палестина ─ али је основана само израелска држава.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније је изјавио да је потребно хитно зауставити крвопролиће између Израела и Палестине и позвао стране да прекину борбена дејства.
Истраживали смо да ли сукоб Израелаца и Палестинаца може да изазове конфликт много ширих размера:
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2023
РУСИЈА
Путин са колегама из Ирана, Сирије, Палестине и Египта: Обновити процес стварања палестинске државе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала