- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Бојкот није опција“: Попис изазвао буру у Црној Гори

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаПопис становништва
Попис становништва - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2023
Пратите нас
Како се приближава почетак најављеног пописа у Црној Гори све су гласнији захтјеви за његовим одгађањем, углавном од опозиционих партија и организација националних мањина. Бојкот није опција, рекао је црногорски министар финансија Александар Дамјановић.
И поред свих захтјева, из Владе поручују да ће попис бити одржан према плану.

„У овом тренутку су све радње које су потребне завршене, у току је крај едукације пописивача, уложена су огромна средства и нема никаквих разлога, осим политичког, да се размишља о одгађању пописа. То је пар екселанс статистичко питање, од тога не треба правити политику“, изјавио је црногорски министар финансија Александар Дамјановић.

Бојкот пописа је, оцијенио је Дамјановић, класично политиканство.

„Оно ће највише коштати онога ко позива на бојкот, плус Еуростат је одговорио да није заинтересован да испрати попис. Послао је поруку да вјерује у црногорске институције, да вјерује у Монстат, у Министарство финансија и у Владу“, казао је Дамјановић.

Директор Монстата Мирослав Пејовић је казао да позивање појединих политичких субјеката на бојкот пописа представља позив на кршење закона. Истиче да је Управа за статистику спремна за попис, и да би одгађање било ризично и упитно с обзиром да се са тим послом касни.

Ко се боји истине колико Срба има у Црној Гори

Јелена Божовић, посланица ДФ-а, изјавила је недавно за Спутњик да попис становништва треба одржати у већ планираном и најављеном термину од 1. до 15. новембра.
„Закон је изгласан у децембру прошле године, било је сасвим довољно времена да се стекну сви организациони услови да се попис коначно спроведе“, навела је Божовићева.
Она је подсјетила да је попис становништва у редовном року требало да се одржи још 2021. године, 10 година након одржавања претходног пописа, али да је беспотребно одлаган и да се беспотребно се одуговлачило.
„Резултати пописа користе се као узорак и база података за многа истраживања. У неким земљама као што је Ирска попис се спроводи на сваких 5 година, како би се обезбиједила што квалитетнија база података. Попис становништва је техничка ствар, разлози због којих попис није одржан у планираном року и зашто је оволико одуговлачено искључиво су политички мотивисани, сматрам да нико нема право да узурпира право грађана да се на попису изјасни и да ти подаци буду корисна база за даља планирања. Прије свега потребна нам је информација колико становника живи у Црној Гори. Истраживања показују да се у протеклих 10 година више од 74.000 становника одавде иселило, да се у последње вријеме 100.000 становника због присилних миграција доселило. Све то су важне, неопходне информације како би држава могла на основу тих података да доноси планове и стратегије. Зато није пожељно да ико због техничких питања, а прије свега мислим политичких мотива одлаже попис на коме први пут након 100 година грађани имају прилику да се слободно изјасне без уцјена, притисака и страха“, казала је Божовићева за Спутњик.

ДПС и његови традиционални савезници против пописа

Из ДПС су поручили да пописивачима не треба отварати врата.
Ипак, закон је јасан и каже да сви који одлуче да затворе врата и не дају податке или дају лажне могу бити кажњени новчано од 100 до 500 еура.
Попису се отворено супротстављају из ДПС-а, највеће опозиционе странке, као и из традиционалних политичких партнера некадашње владајуће партије у Црној Гори.
„ДПС је става да основни услови за попис нису испуњени. ДПС уколико не буду испуњени услови за праћење вјеродостојности ће предложити бојкот пописа“, казао је в. д. предсједника ДПС-а Данијел Живковић.
Бојкот предлаже и СД, уз захтјев да опозиција буде укључена у процес. И представници албанског народа би да се попис одгоди на мјесец како би материјал био одштампан и на албанском језику.
У томе их подржавају Бошњаци.
Црногорска конзервативна странка је организовала три дана блокаду пута Подгорица Никшић, код Богетића, захтијевајући одлагање пописа.
Застава Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2023
РЕГИОН
Неко се страшно боји истине о броју Срба у Црној Гори
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала