- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Дамаск: Асад и Путин се залажу за прекид гранатирања Газе

© Sputnik / Alexei Druzhinin / Уђи у базу фотографијаПредседници Русије и Сирије Владимир Путин и Башар ел Асад
Председници Русије и Сирије Владимир Путин и Башар ел Асад  - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2023
Пратите нас
Председник Сирије Башар Асад разговарао је телефоном са руским лидером Владимиром Путином о ситуацији у Појасу Газе, саопштио је кабинет председника арапске републике.

„Током телефонског разговора председници су разговарали о начинима за окончање израелске агресије против Појаса Газе и истакли да је неопходна хитна испорука хуманитарне помоћи цивилном становништву у појасу“, наводи кабинет Асада.

Председници су такође „указали да је неопходно да се заустави израелско гранатирање Газе и расељавање њеног становништва“.

Палестинско-израелски сукоб

Војно крило палестинског покрета Хамас у суботу 7. октобра објавило је операцију „Потоп ел Аксе“ против Израела. Израелска војска након тога је саопштила да покреће операцију „Гвоздени мачеви“ против Хамаса у Појасу Газе.
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је у обраћању нацији да се земља налази у ратном стању и додао да је наредио мобилизацију резерви. Израелска војска чисти насељена подручја.
Палестинско-израелски конфликт, у чијој су основи територијални интереси страна, деценијама представља жариште у региону.
Одлуком Уједињених нација, уз активну улогу СССР, 1947. године одређено је да буду формиране две државе - Израел и Палестина - али је основана само израелска држава.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније је изјавио да је потребно хитно зауставити крвопролиће између Израела и Палестине и позвао стране да прекину борбена дејства.
У емисији „Од четвртка до четвртка” погледајте зашто Украјина страхује од Израела:
Војна парада у Техерану у част војске Ирана - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2023
СВЕТ
Нека се спреми Иран: Коначно јасно зашто је Израел допустио упад Хамаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала