- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров стигао у Пекинг: Открио о чему ће разговарати Путин и Си

© Sputnik / Vitaliy Belousov / Уђи у базу фотографијаМинистри спољних послова Русије и Кине, Сергеј Лавров и Ванг Ји
Министри спољних послова Русије и Кине, Сергеј Лавров и Ванг Ји - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2023
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин и кинески лидер Си Ђинпинг током предстојећег састанка у Пекингу разговараће о свим аспектима билатералних односа, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
Руски министар је допутовао у Пекинг где се састао са кинеским колегом Ванг Јиом.

„Веома нам је драго што смо поново у Пекингу и што имамо могућност да разменимо мишљења о билатералним питањима уочи доласка председника Путина у Кину. Пре свега, желим још једном да честитам 74. годишњицу оснивања Кине, која је недавно обележена, и успостављање дипломатских односа између наших земаља. Наравно, то су односи који се развијају. Председници, који ће се састати сутра, прекосутра, разговараће свеобухватно о њима“, рекао је руски министар.

Он је изразио захвалност кинеским партнерима што су позвали Путина као главног госта на трећи форум „Један појас – један пут“.

„Сматрамо да је тај покрет, пројекат важан део унапређења сарадње на основу равноправности и обостране користи на читавом Евроазијском континенту. У том правцу се развијају односи између пројекта 'Један појас – један пут' и Евроазијске економске уније, Шангајске организације за сарадњу, АСЕАН-а и других структура које функционишу на том геополитичком и геоекономском простору“, казао је Лавров.

Такође је додао да је руска страна сигурна да ће предстојећи форум бити успешан, а колико је важан показује то што у њему учествује скоро 150 делегација из различитих земаља.
Ванг Ји је, са своје стране, истакао да ће учешће Путина на форуму „Један појас – један пут“ дати значајан допринос раду форума, те да ће бити корисно за унапређење стратешке сарадње две земље.
Он је подсетио да је руски лидер недавно на маргинама заседања међународног клуба „Валдај“ високо оценио кинеско-руску сарадњу, као и заједнички рад у оквиру иницијативе „Један појас – један пут“.
Како је касније саопштило Министарство спољних послова Русије, Лавров и Ји су током састанка „подробно разменили мишљења о широком спектру међународних и регионалних проблема, укључујући нагло погоршање ситуације на Блиском истоку“.
Министри су такође разговарали о безбедносним питањима у Азијско-пацифичком региону у контексту одржавања стабилности на Корејском полуострву и спречавања подривања структуре безбедности АСЕАН-а. Поред тога, Лавров и Ји су се дотакли „питања украјинске кризе, укључујући напоре да се она реши политичким и дипломатским методама“.
Министри су истакли значај јачања тесне сарадње Русије и Кине на међународној сцени, између осталог и у УН и Савету безбедности, ШОС, Г20 и другим механизмима и форумима. Потврђена је заједничка намера да се јачају контакти у оквиру БРИКС-а, узимајући у обзир да Русија председава организацијом 2024. године.
Трећи форум „Један појас – један пут“ одржаће се у Пекингу 17. и 18. октобра.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2023
РУСИЈА
Путин: Приче о истовременом рату Америке против Русије и Кине - бесмислица
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала