- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Нећемо први извршити нуклерна тестирања, одговорност сносе САД

© Flickr / International Campaign to Abolish Nuclear WeaponsТестирање нуклеарног оружја у Еневетаку 1952. године
Тестирање нуклеарног оружја у Еневетаку 1952. године - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2023
Пратите нас
Русија неће спроводити нуклеарна тестирања прва, одговорност за то како ће се одвијати ситуација је у потпуности на Сједињеним Америчким Државама, изјавио је на седници Првог комитета Генералне скупштине Уједињених нација заменик шефа руске делегације Константин Воронцов.

„Тренутно је у току припрема предлога закона за опозив ратификације Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања (CTBT). То ће омогућити балансирање нашег статуса према споразуму са САД. Опозив ратификације не значи да наша земља намерава да обнови нуклеарна тестирања“, нагласио је Воронцов.

Он је додао да, као што је раније рекао руски лидер Владимир Путин, Москва неће прва изводити нуклеарна испитивања, већ је за развој ситуације у потпуности одговоран Вашингтон.
Дипломата је поручио и да Русија наставља да поштује централна квантитативна ограничења, предвиђена Споразумом о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ).
Воронцов је такође истакао да је мораторијум Русије на распоређивање ракета средњег и малог домета изложен притиску због активне припреме САД за распоређивање таквог наоружања у Европи и Азијско-пацифичком региону.
Раније је председник Представничког дома Вјачеслав Володин изјавио да ће Савет Државне думе Русије размотрити повлачење из Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања.
У међувремену, извршни секретар Организације за спровођење Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања Роберт Флојд изразио је забринутост јер Русија предузима кораке у правцу опозива ратификације. Он је затражио састанак са „кључним руководиоцима“ у Русији.
Споразум о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања потписан је 1996. године, а Русија га је ратификовала 2000. Међутим, неке земље попут Америке и Кине, још увек нису то урадиле. Истовремено, државе које поседују нуклеарно оружје добровољно су се обавезале да неће спроводити таква тестирања.
У емисији „Мој поглед на Русију“ сазнајте шта би покренуло стотине руских ракета у једном трену:
Тестирање нове ракете руског система ПРО у Казахстану - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2023
РУСИЈА
Москва: Нуклеарно оружје у Белорусији регулише дисбаланс који су унеле САД
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала