- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

ЗБЦГ: ДПС јасно ставила до знања да је антидемократска структура, попис им смета због њихових кућа

© Фото : Уступљено Бобану НововићуПредседник Нове српске демократије и један од лидера коалиције "За будућност Црне Горе", Андрија Мандић, долази на конститутивну седницу новог сазива Скупштине Црне Горе.
Председник Нове српске демократије и један од лидера коалиције За будућност Црне Горе, Андрија Мандић, долази на конститутивну седницу новог сазива Скупштине Црне Горе. - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2023
Пратите нас
Након упорних захтева ДПС да се попис становништва одложили и претњи да ће у противном грађане позвати на бојкот, огласила се коалиција За будућност Црне Горе (ЗБЦГ) поруком да је на овај начин ДПС јасно ставила до знања домаћој и међународној јавности да је антидемократска и антиевропска структура.
“ДПС-у попис смета, не из разлога које наводе, већ због чињенице да ће се пописом доћи до података колико поједини функционери имају кућа и станова. Врло лако се може десити да пописивач закуца на врата једног стана и да му их отвори функционер ДПС-а, и потом тог истог појединца сретне на вратима десетина других станова. Колико чланова закључаних станова, приде, имају исте ове особе, јасно би утврдио попис", наводи се у саопштењу ЗБЦГ.
Такође се, кажу, може сазнати да се ти силни станови издају, а уредно не пријављују и да се не плаћа порез држави.
"Суштински, ДПС покушава да наговори људе који немају без једну кућу или један стан, да своја врата не отварају пописивачима, те да се на тај начин прикрије огромна имовина стотина функционера ове партије, која је опљачкана од тих истих људи у протеклих 30. година”, наводе из ЗБЦГ.
Истичу да је Еуростат потврдио да су испуњени сви услови за одржавање пописа и да у потпуности верује да је Монстат спреман и обучен да га спроведе.
“Дакле, данас је Монстат много спремнији и квалификованији за одржавање класичног пописа него што је то био 2003. и 2011. године, када је на власти био ДПС. С обзиром на то да се ДПС не слаже са Еуростатом, који је професионални, статистички, а не политички директорат ЕУ, јасно показује да су они против норми које прописује Европска унија и њене институције. Додатно, ДПС шаље поруку и грађанима Црне Горе, да иако су у опозицији, не одустају од својих антидемократских принципа, па тако не желе да допусте да се грађани слободно изјасне”, наводе из ЗБЦГ.
Истичу да се коалиција ЗБЦГ снажно бори за оне вредности које су уткане у сами темељ Европске уније – слобода, једнакост и владавина права, вођена максимом „Сва права свима“.
“ЗБЦГ се континуирано залаже за идеју помирења народа у Црној Гори и децидно је против дискриминације било којег народа и појединца и снажно осуђујемо разне изливе шовинизма које ових дана можемо чути на блокираним саобраћајницама, у разним установама, на трибинама фудбалских терена и спортских хала. Пред законом сви треба да смо једнаки”, истичу из ове коалиције.
Указују да као конституенти коалиције ЗБЦГ, Нова српска демократија и Демократска народна партија у својим програмима јасно су, истичу, назначиле да се залажу да Црна Гора постане прва наредна чланица Европске уније.
“И зато се за разлику од ДПС, који то ради само реторички, ми се суштински понашамо европски”, истичу из ЗБЦГ.
Ова коалиција се, поручују, увек залагала за све демократске вредности ЕУ и то ћемо посведочити властитим учешћем у новој власти која треба да раскине са тешким наслеђем аутократког режима.
“Тај режим је оборен 2020. године али његове полуге и штетно деловање нису развлашћени и уклоњени из читавог низа важних структура државне власти. Зато је коалиција ЗБЦГ ту и спремна је да испуни дужност коју су нам задали наши гласачи на изборима”, закључује се у саопштењу достављеном медијима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала