- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Сукоб Израела и Палестине је трагедија – постоји опасност од ширења

© Sputnik / Наталья СеливерстоваКремљ
Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2023
Пратите нас
Израелско-палестински сукоб је трагедија и последица је дуготрајног игнорисања проблема од стране низа држава, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Видимо да је сукоб веома укорењен и, у ствари, трагедија која се дешава, укључујући хуманитарну – све је последица тога што су неке земље деценијама занемаривале процес решавања блискоисточног проблема“, оценио је Песков.
Он је додао да и даље постоји опасност од ширења израелско-палестинског сукоба.
„То би могло да има ужасне последице по цео регион и носи опасност од још веће хуманитарне катастрофе. Зато је сада најважније да се заустави рат, а онда да се заиста концептуално приступи процесу решавања новим напорима. Потребна је независна палестинска држава, Израелу и Израелцима су потребне безбедносне гаранције. Они треба да живе у миру и да се осећају безбедно“, казао је Песков.
Такође је истакао да руски председник Владимир Путин засад није иступао са иницијативом за решавање сукоба.
„Не, јер да би се изнела мировна иницијатива прво треба да се разради, са свима да се разговара, да се схвате ставови страна, све тенденције“, објаснио је Песков.
Како је додао, председници Русије и Кине Владимир Путин и Си Ђинпинг током састанка у Пекингу разговараће и о палестинско-израелском сукобу.
Подсећамо, Путин борави у дводневној посети Пекингу где ће учествовати на трећем форуму „Појас и пут“.

Палестинско-израелски сукоб

Војно крило палестинског покрета Хамас у суботу 7. октобра објавило је операцију „Потоп ел Аксе“ против Израела. Израелска војска након тога је саопштила да покреће операцију „Гвоздени мачеви“ против Хамаса у Појасу Газе.
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је у обраћању нацији да се земља налази у ратном стању и додао да је наредио мобилизацију резерви. Израелска војска чисти насељена подручја.
Палестинско-израелски конфликт, у чијој су основи територијални интереси страна, деценијама представља жариште у региону.
Одлуком Уједињених нација, уз активну улогу СССР, 1947. године одређено је да буду формиране две државе ─ Израел и Палестина ─ али је основана само израелска држава.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније је изјавио да је потребно хитно зауставити крвопролиће између Израела и Палестине и позвао стране да прекину борбена дејства.
Форум иницијативе „Појас и пут“ који се одржава у Пекингу био је тема емисије „Свет са Спутњиком“:
Премијер Израела Бењамин Нетанијаху и председник Русије Владимир Путин на састанку у Москви - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2023
РУСИЈА
Нетанијаху рекао Путину: Израел неће стати док не уништи Хамас
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала