- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Немачка уводи граничне пунктове према три земље

© AP Photo / Michael ProbstНемачка застава испред Рајхстага
Немачка застава испред Рајхстага - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2023
Пратите нас
Немачка планира да уведе стационарне контроле на границама са Пољском, Швајцарском и Чешком, као и да прошири граничне контроле са Аустријом, које су уведене још 2015. године, саопштила је немачка влада.
„Савезна полиција сада има на располагању низ мера како би могла да реагује на тренутну ситуацију“, рекла је министарка унутрашњих послова Ненси Фезер.
Министарка је оправдала увођење стационарних контрола на границама са Пољском, Чешком и Швајцарском због великог броја илегалних улазака у Немачку ове године.
Истовремено, затражено је шестомесечно продужење граничних контрола према Аустрији, које су уведене у јесен 2015. године.
„Наш циљ је да спречимо кријумчарење људи и да се боримо против нерегуларних миграција“, рекла је Фезер.
Од јануара до краја септембра око 100.000 људи је илегално прешло немачку границу. Истовремено, број поднетих захтева за азил приближио се рекордном нивоу од врхунца мигрантске кризе 2015. године, што је повец́ало притисак на савезну владу, а посебно на министарку унутрашњих послова.
Мобилне контроле већ су могуће на шенгенским границама према Пољској, Чешкој и Швајцарској, које се могу вршити до 50 километара на територији Немачке.
Министар унутрашњих послова Баварске Јоахим Херман затражио је од министарке да повец́а број граничних полицајаца.
„Надам се да увођењем контрола министарка не само да шаље сигнал, већ да ће послати и много више полицајаца на границу“, рекао је Херман.
Савезна држава Баварска граничи се са Швајцарском, Аустријом и Чешком.
Последњих месеци повећан је број илегалних улазака у Немачку, посебно источним путем који води преко Пољске и Чешке. Део избеглица Белорусија и Русија намерно пребацују преко граница са циљем дестабилизације Европске уније.
Већина илегалних имиграната наводи Немачку као своју крајњу дестинацију. У петак је у Берлину постигнут начелни договор између владе, опозиције и савезних држава о мерама које би допринеле смањењу броја избеглица.
Опозиција и неке савезне покрајине сматрају да би смањење социјалних давања смањило и мотивацију оних који свесно бирају Немачку као крајњи циљ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала