Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Корак ка усвајању нових медијских закона у Србији

© Sputnik / Лола ЂорђевићПлоча на згради Владе Србије
Плоча на згради Владе Србије  - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2023
Пратите нас
Састанак о нацртима медијских закона на којем су учествовали представници Мисије ОЕБС-а, ЕУ, амбасаде Норвешке, Владе Србије, Министарства информисања и представници радних група и новинарских и медијских удружења, обележио је значајан напредак у усаглашавању ставова о Закону о јавном информисању и медијима и Закону о електронским медијима.
Током састанка, чији је домаћин био амбасадор Мисије ОЕБС-а у Србији Јан Брату, а уз учешће председника Владе Ане Брнабић, амбасадора Европске уније у Србији Емануела Жиофреа, амбасадорке Краљевине Норвешке Кристине Мелосом, представника УНС-а, НУНС-а, АНЕМ-а, Савета за штампу, Асоцијације онлајн медија, Удружење РАБ Србија, СИНОС-а, и Локал преса, учесници су темељно размотрили све чланове оба нацрта закона, саопштила је Влада Србије.
Како се наводи у саопштењу, кроз конструктиван дијалог постигнут је висок степен сагласности о текстовима нацрта закона, док су спорна питања која су постојала – разјашњена.
"Сви учесници састанка су се сложили да текстови нацрта закона финално усаглашени на данашњем састанку представљају корак у правом смеру ка уређењу медијске сцене у Републици Србији. Процес разматрања спроведен је на инклузиван начин, уз разумевање међу свим странама, што је резултирало сагласјем свих учесника састанка. Ово представља значајан искорак у односу на постојећу законску регулативу", истиче се у саопштењу.
Додаје се да уз одређене резерве појединих медијских и новинарских удружења, према појединим предложеним решењима, договорено је да се оба нацрта закона проследе на усвајања на наредној седници Владе Србије.
"Нови закони ће даље учврстити темеље за унапређење медијске сцене, уз јачање улоге медија као чувара демократских вредности у друштву", сматра Влада Србије.
На састанку је, како се наводи, истакнут значај проналажења начина за одржавање дијалога између синдиката, медија и медијских и новинарских удружења, што је означено као један од основних циљева за наредни период.
"Овај састанак представља важан корак ка даљој имплементацији Медијске стратегије", закључује се у саопштењу.
Спиновање људима од утицаја - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2023
СРБИЈА
Запад би потпуно да „стави шапу“ на српске медије – јак притисак на Београд
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала