- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Полиција ликвидирала нападача који је у Бриселу усмртио две особе

© AP Photo / Nicolas LandemardБрисел после напада
Брисел после напада - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2023
Пратите нас
Белгијска полиција данас је лоцирала и ликвидирала наоружаног нападача који је у понедељак у Бриселу убио двојицу шведских држављана, изјавио је градоначелник белгијске престонице Филип Клоз за БФМ ТВ.
„Чини се да је осумњичени заиста неутралисан“, изјавио је Клоз након извештаја о операцији у бриселској општини Шарбек, преноси Ројтерс.
Министарка унутрашњих послова Анелис Верлинден рекла је за белгијске медије да је код „неутрализоване особе“ пронађено аутоматско оружје, исто као и оно које je коришћено током синоћњег напада.
Белгијски портал „Брисел тудеј“ објавио је да је полиција примила дојаву да се осумњичени налази у једном кафићу, а када су дошли на лице места дошло је до унакрсне пуцњаве у којој је полиција успела да ликвидира осумњиченог.
Раније је британска агенција преноси изјаву тужиоца који је потврдио да је особа убијена, али да није потврђено да је реч о осумњиченом за синоћњи напад у којем су убијена два шведска навијача.
Подсетимо, полиција је од синоћ трагала за нападачем, који у центру Брисела убио две особе, а једну ранио. Према писању медија, обе жртве су носиле шведске фудбалске дресове, уочи утакмице ове земље у квалификацијама за Европско првенство 2024. против Белгије.
Tужилаштво истражује снимак на ком осумњичени каже да подржава ДАЕШ (*Исламска држава). Уведен је највиши степен опасности од терористичке претње.
Канцеларија савезног јавног тужиоца је упозната са снимком који се тренутно истражује и највероватније је особа са снимка нападач, преноси белгијски јавни сервис ВРТ.
На снимку осумњичени, између осталог, каже да је упуцао три особе шведске националности.
Поред две особе које су убијене, трећа је са тешким повредама хоспитализована, али се налази ван животне опасности.
Око поноћи евакуисано је око 35.000 навијача, који су остали заробљени на стадиону „Краљ Бодуен“ у Бриселу, након што је прекинута утакмица између Белгије и Шведске у оквиру квалификација за Европско првенство.
На границама Белгије појачане су полицијске контроле, а ниво узбуне у Бриселу је подигнут на четири, што је максимум и значи да је у питању озбиљна и непосредна претња.
Ниво узбуне није био тако висок још од терористичког напада у метро страници и на аеродрому у Бриселу 2016. године у којем су страдале 32 особе.

Краљевска породица Белгије саопштила је да је шокирана пуцњавом у Бриселу и да подржава снаге безбедности које, како се наводи, чине све да уђу у траг осумњиченом.
Шведски министар правде Гунар Стромер рекао је да је шведска влада примила „страшне вести из Брисела“ и да је у директном контакту са белгијским властима.
Званичници Европске уније поручили да је срце Европе погођено насиљем и да су јединствени у борби против терора.

Француска појачава безбедност на граници са Белгијом после напада у Бриселу

Француска појачава безбедност на белгијској граници, изјавио је данас министар унутрашњих послова Жералд Дарманин, након што су две особе убијене у Бриселу претходне ноћи.

„Немамо информацију према да би нападач могао да иде ка Француској, али ћемо из предострожности удвостручити број безбедносних службеника на граници“, рекао је Дарманин за радио РТЛ, преноси Ројтерс.

Осумњичени за пуцњаву идентификован је као Абдеселам Л, стар 45 година, из Шербека, а пореклом из Туниса.
Премијер Белгије је, на прес-конференцији у раним јутарњим сатима, рекао да је он нерегуларно боравио у Белгији. Како је рекао, 2019. године је одбијен његов захтев за азил, али је напустио општину на којој је живео, те му налог да напусти земљу никад није уручен.
Полицији је познат по трговини људима, илегалном боравку и угрожавању безбедности државе.
Године 2016. једна страна служба га је пријавила као особу радикализованог профила, спремног да се бори у зони сукоба за џихад, али то је тада било само део десетина дневних извештаја овог типа, објаснио је министар правде Винсент Ван Куикенборн.
Недавно је наводно претио једном становнику Центра за азил, који је пријавио и да је Абдеселам Л. у Тунису оптужен за тероризам, али су белгијски органи утврдили да је ипак било речи о повреди обичајног права.
Он није био детектован као непосредна терористичка пратња, објаснио је министар.
*Терористичка организација забрањена у Русији
Шведска Белгија - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2023
СПОРТ
Навијачи евакуисани са стадиона у Бриселу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала