- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Самоходно артиљеријско оруђе хијацинт С у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО САД испоручиле ракете ATACMS Украјини; Украјинска војска изгубила Ми-8

Пратите нас
Русија наставља да потискује противника на целој линији одбране. Руска војска осујетила је шест покушаја напада Оружаних снага Украјине краснолиманском правцу. Експлозије су одјекнуле у Одеској области.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:31 17.10.2023
Амерички председник Џозеф Бајден планира да затражи од Конгреса око 100 милијарди долара за помоћ Украјини, Израелу и Тајвану и заштиту америчке границе, јавила је агенција Блумберг, позивајући се на изворе.
Агенција додаје да се детаљи овог захтева још разрађују.
22:06 17.10.2023
Европска унија неће престати да подржава Украјину због још једне ескалације сукоба на Блиском истоку, изјавила je шеф Европске комисије Урсула фон дер Лајен на конференцији за новинаре након хитног видео-састанка шефова држава и влада земаља ЕУ о палестинско-израелском сукобу.
„Неки мисле да би нас ови догађаји могли одвући од помоћи Украјини. Доказаћемо им да нису у праву. Већ припремамо нови програм буџетске помоћи (Кијеву). Остаћемо уз наше украјинске пријатеље док год буде потребно“, рекла је она.
21:09 17.10.2023
Америчка администрација предала је Украјини тактичке ракете „атакамс“ домета 165 километара, наводи се у писаној изјави руководиоца прес службе Савета за националну безбедност Беле куће Адријен Вотсон.

„Сматрамо да ће то значајно повећати борбени потенцијал Украјине без ризика за нашу борбену готовост“, истиче се у саопштењу.

20:54 17.10.2023
Руска ПВО је оборила украјински дрон у Белгородској области. Нема штете ни жртава.
20:54 17.10.2023
Руско Министарство одбране је саопштило да је у Црном мору вечерас авијација Црноморске фоте открила и уништила беспилотни чамац украјинске војске.
18:38 17.10.2023
Председник Украјине Владимир Зеленски потврдио је да је украјинска војска применила америчке ракете „атакамс“.
17:21 17.10.2023
Тактичке ракете „атакамс“ које је Кијев тајно добио пре неколико дана од Вашингтона, опремљене су касетном бојевом главом, јавила је агенција Асошиејтед прес, позивајући се на изворе.
Агенција напомиње да због забринутости америчке администрације због могуће ескалације тензија у односима са Русијом, ракете „атакамс“ које се испоручују Кијеву имају нешто мањи домет, али су опремљене касетном бојевом главом.
Како је за АП објаснио неименовани високи амерички званичник, испорука ракета намерно је извршена тајно. Према плановима САД, о томе је требало да се сазна након прве употребе ових ракета.
17:00 17.10.2023
Касетна муниција М74 од америчких балистичких ракета „атакамс“ откривена је у Бердјанску у Запорошкој области након ноћашњих удара Оружаних снага Украјине, изјавио је за Спутњик председник јавног покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов.
„Украјински борци су у Запорошкој области добили су америчке ракете ‘атакамс’… Према званичној верзији, преговори о предаји ракета тек су у току, али оно што се десило још једном потврђује да су сви ти разговори о преговорима само још једна представа и шоу, тачније операција информативног покривања и легализација испорука“, оценио је Рогов.
Према његовим речима, украјинске трупе су синоћ прелиминарно извеле комбиновани удар, користећи ‘атакамс’ и ‘глсдб’ на Бердјанск.
16:18 17.10.2023
Посланик украјинске Раде Алексеј Гончаренко изјавио је да су америчке ракете "атакамс" већ стигле у Украјину и да су коришћене за напад на Бердјанск и Запорошку област.
Потом је и амерички лист „Волстрит џурнал“, позивајући се на добро информисане изворе, објавио да је мања количина тог наоружања тајно испоручена Украјини последњих дана.
Како наводи лист, Вашингтон је Кијеву испоручио верзију ракета домета око 160 километара, иако постоје верзије ових ракета чији је домет око 300 километара.
13:27 17.10.2023
Главно са брифинга руског Министарства одбране:
◾Губици Оружаних снага Украјине у купјанском правцу износили су 270 погинулих и рањених;
◾Руске оружане снаге су одбиле два напада Оружаних снага Украјине на кранолиманском правцу, непријатељ је изгубио око 115 војника и 8 јединица технике;
◾Руске оружане снаге су одбиле четири напада у запорошком правцу; за само један дан овде је убијено око 110 украјинских војника и уништено 7 тенкова;
◾Губици Оружаних снага Украјине на јужнодоњецком правцу су износили око 150 војника;
◾Руске оружане снаге одбиле су 9 напада украјинских јединица код Орехова-Васиљевке и Андрејевке, на доњецком правцу;
◾Руска ПВО је оборила украјински хеликоптер Ми-8;
◾Оружане снаге Украјине изгубиле су до 485 војника на доњецком правцу;
◾Руске оружане снаге погодиле су Оружане снаге Украјине у 117 округа;
11:09 17.10.2023
Портпарол групе Исток Олег Чехов изјавио је да су Оружане снаге Русије пореметиле ротацију Оружаних снага Украјине на јужнодоњецком правцу.

„Јединице групе Исток, уз артиљеријску подршку, осујетиле су четири покушаја ротације јединица Оружаних снага Украјине у областима Новомихајловке, Старомајорског и јужно од Новодаровке“, рекао је он.

Упоредо са тим, артиљерија Оружаних снага Русије уништила је две извиђачке групе Оружаних снага Украјине код Урожајног и Старомајорског, као и складиште муниције северно од Никољског.
Поред тога, на мети самоходног минобацача Тулипан нашла су се утврђења и ровови противника у подручју Новомихајловке.
Током контрабатеријске борбе, непријатељ је изгубио хаубице Мста-Б и Гиацинт-Б и три минобацачке посаде. Поред тога, авијација је погодила положаје 79. јуришне ваздушно-јуришне бригаде у Новомихајловки, 58. моторизоване бригаде у подручју Урожајног и 128. бригаде територијалне одбране у рејону Старомајорског и северно од Пријутног.
10:06 17.10.2023
Осам беспилотних летелица оборено је или потиснуто на прилазу Криму, изјавио је кримски лидер Сергеј Аксјонов.
10:06 17.10.2023
Један становник Крима је приведен због сарадње са украјинским специјалним службама: он је сам контактирао СБУ и пренео податке о ситуацији на полуострву, укључујући и војну. Друга област његовог рада била је спремање складишта муниције.
07:32 17.10.2023
Серија експлозија одјекнула је у Одеси, јављају локални медији.
07:31 17.10.2023
Јединице групе „Центар“ осујетиле су шест покушаја напада Оружаних снага Украјине у подручју Торског рејона и Серебрјанске шуме краснолиманском правцу, рекао је портпарол групе Александар Савчук.
„На краснолиманском правцу групе Центар, артиљерија и јуришни авиони осујетили су шест покушаја напада јуришних одреда 63 и 67. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине и 12. бригаде за специјалне операције „Азов“ (терористичка организација, забрањена у Русији) у области Торског и Серебрјанске шуме“, рекао је Савчук.
Према његовим речима, губици украјинских снага износили су око 60 војника. Уништено је борбено оклопно возило Козак и камионет, додао је Савчук.
Савчук је истакао да је авијација из групе Центар извела нападе на командне центре и осматрачнице Оружаних снага Украјине у рејону села Серебрјанка, ДНР.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала