- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Херш: Израел намерава да у Гази приреди нешто попут Хирошиме, само без нуклеарног оружја

© AP Photo / Adel HanaПојас Газе после Израелског бомбардовања
Појас Газе после Израелског бомбардовања - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2023
Пратите нас
Израелске снаге намеравају да у Појасу Газе приреде нешто попут Хирошиме, само без нуклеарног оружја, објавио је амерички новинар, добитник Пулицерове награде Симур Херш, на порталу Сабстак позивајући се на изворе.
"Град Газа се претвара у Хирошиму без примене нуклеарног оружја", наводи Херш речи свог извора упознатог са плановима израелске војске.
Он је рекао и да ће Израел кренути у копнену операцију у Појасу Газе да би у граду ликвидирали све преостале чланове Хамаса.

"План израелског премијера Бенјамина Нетанијахуа је да израелска војска ликвидира све чланове Хамаса које може да нађе", додао је он.

Палестинско-израелски сукоб

Војно крило палестинског покрета Хамас 7. октобра објавило је операцију „Потоп ел Аксе“ против Израела. Израелска војска након тога је саопштила да покреће операцију „Гвоздени мачеви“ против Хамаса у Појасу Газе.
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је у обраћању нацији да се земља налази у ратном стању и додао да је наредио мобилизацију резерви. Израелска војска чисти насељена подручја.
Палестинско-израелски конфликт, у чијој су основи територијални интереси страна, деценијама представља жариште у региону.
Одлуком Уједињених нација, уз активну улогу СССР, 1947. године одређено је да буду формиране две државе ─ Израел и Палестина ─ али је основана само израелска држава.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније је изјавио да је потребно хитно зауставити крвопролиће између Израела и Палестине и позвао стране да прекину борбена дејства.
Истраживали смо да ли сукоб Израелаца и Палестинаца може да изазове конфликт много ширих размера:
Последице израелског ракетирања Појаса Газе - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2023
РУСИЈА
Небензја: Русија позива на хитан прекид насиља према цивилима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала