Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Припадник КБС који је на Бадњи дан пуцао на српску децу већ пет месеци на слободи, а нико није знао

© Фото : Youtube/Kosovo Online/PrintscreenДалибор Јевтић и Горан Ракић у посети дечаку рањеном код Штрпца
Далибор Јевтић и Горан Ракић у посети дечаку рањеном код Штрпца - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2023
Пратите нас
Припадник тзв. безбедносних снага Косова Азем Куртај, који је на бадњи дан пуцао и ранио Стефана и Милоша Стојановића већ пет месеци слободно шета на Косову и Метохији.
Према сазнањима Спутњика, ова вест је тек сада доспела у јавност јер Суд и Тужилаштво уопште нису обавештавали правне заступнике о мерама које су одређене.
Основни суд у Урошевцу који води случај одредио је меру притвора за Азема Куртаја, касније је преиначио меру притвора у кућни притвор који је истекао у мају и након тога Куртај се брани са слободе.
Правни заступник дечака рањених у Готовуши Милош Делевић рекао је да суд, упркос његовом захтеву за промену квалификације дела, до данас није добио никакав одговор.
Он истиче да је на последњем рочишту у марту замењена казна притвора у казну кућног притвора, али да ни о томе није био обавештен.
“Нисам обавештен ни о промени казне из притвра у кућни притвор нити о одлуци да се Куртај брани са слободе”, каже Делевић.
Делевић је упутио писма и међународним представницима да се укључе у мониторинг овог процеса.
“Невероватна је квалификација овог дела, писао сам и Тужилачком савету Косова и представницима Еулекса да се укључе активно у мониторинг овог процеса, али нисам добио никакве повратне одговре. Очекујем да ће ускоро бити заказано рочиште када ћу више знати о томе”, закључио је Делевић.
Подсетимо, Куртај је на бадњи дан пуцао на Стефана и Милоша у Готовуши надомак Штрпца када су се враћали из сече бадњака и том приликом једног радио у пределу шаке док је други добио прострелну раму рамена.
Куртај је побегао са места пуцњаве и накнадно је ухапшен од стране Косовске полиције.

Петковић: Очигледно да за проливену крв српске деце нико неће одговарати

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да је „безумном одлуком“ тзв. суда у Урошевцу озваничена Куртијева политика лова на Србе и још једном поручено да Срби на КиМ не могу да се надају никаквој правди.

„Припадник тзв. КБС Азем Куртај који је на Бадњи дан у Готовуши зверски и хладнокрвно пуцао у српску децу Милоша (21) и Стефана (11) пуштен је да се брани са слободе и Приштина разматра укидање оптужнице! Очигледно да за проливену крв српске деце нико неће одговарати!“, навео је Петковић на друштвеној мрежи Икс.

Он је упитао шефа мисије Еулекса Ђованија Пјетра Барбана, немачког амбасадора у Приштини Јорна Родеа, специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака, амбасадора САД у Приштини Џефрија Ховенијера и шефа Мисије ОЕБС на КиМ Мајкла Давенпорта да ли животи српске деце на КиМ немају вредност.
Петковић је оценио да је Курти овим потезом охрабрио све екстремисте да поступе исто и истакао да, док Срби невини страдају по Куртијевим казаматима, на слободи су они који на рукама носе српску крв.
„Безумном одлуком тзв. суда у Урошевцу озваничена је Куртијева политика лова на Србе и још једном поручено да Срби на КиМ не могу да се надају никаквој правди. Шта је следеће, да се екстремисти Куртају додели орден или подигне споменик?“, упитао је Петковић.
Дечаци рањени у Штрпцу на Бадњи дан - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2023
СРБИЈА
Пуцањ у срце Запада: За Божић распет Христос изнад Косова и Метохије
Министри у Влада Србије - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2023
СРБИЈА
„На Стефана и Милоша пуцано зато што су Срби“: Српски државни врх осудио напад на дечаке на КиМ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала