- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин позива свет да заједно развијају Северни морски пут /видео/

© POOL / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин у Пекингу
Владимир Путин у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2023
Пратите нас
Русија позива заинтересоване земље да заједно развијају Северни морски пут и гарантује поуздану проходност пловидбе, комуникације и снабдевање, изјавио је руски председник Владимир Путин.

„Што се тиче Северног морског пута, Русија не само да предлаже активно коришћење свог транзитног потенцијала, штавише, позивамо заинтересоване државе да директно учествују у његовом развоју, спремни смо да обезбедимо поуздану проходност, комуникације и снабдевање", рекао је Путин, говорећи на трећем Међународном форуму "Појас и пут" у Пекингу.

Он је нагласио да ће од следеће године теретни бродови ледене класе пловити Северним морским путем током целе године.
Према речима руског лидера, стварање међународних и регионалних логистичких трговинских путева објективно одражава дубоке промене које се дешавају у светској економији, нову улогу коју играју земље Азијско-пацифичког региона, глобалног југа и других центара раста и развоја.
„Узимајући у обзир да Русија, која следеће године председава проширеним БРИКС-ом, изашла је са иницијативом да се у оквиру ове асоцијације оснује стална комисија за транспортну логистику, која би, уз учешће чланица БРИКС-а, земаља партнера наше асоцијација и других заинтересованих држава могла да се бави питањима развоја међународних транспортних коридора“, рекао је Путин.
О овим темама, напоменуо је председник Русије, говори се и на Недељи транспорта, која се сваке године одржава у Москви.
„Позивамо специјалисте из ваших земаља, драги пријатељи, да учествују на следећем таквом форуму средином новембра у главном граду Русије“, рекао је Путин.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2023
РУСИЈА
Путин: Интересе Русије немогуће је обуздати
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала